Ξαφνικό «άνοιγμα» του Πούτιν προς τη Δύση

Gazzetta team
Ξαφνικό «άνοιγμα» του Πούτιν προς τη Δύση
Γιούνκερ, Ρέντσι και Μπαν Κι Μουν στο «ρωσικό Νταβός»

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπορικές ανταλλαγές: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης -παρά τις κυρώσεις που του επιβάλλει- στους ξένους επενδυτές που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη και τους οποίους η Ρωσία χρειάζεται για να βγει από την κρίση.

Με καλεσμένους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το «ρωσικό Νταβός», όπως θέλει το Κρεμλίνο, αποτελεί κάθε χρόνο για τη Ρωσία ένα μέσο για να φαίνεται λιγότερο απομονωμένη τη στιγμή που η ύφεση της ρωσικής οικονομίας φαίνεται να τελειώνει.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συνάντησης επενδυτών εστιάζεται στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επιδεινώθηκαν πριν από δύο και πλέον δύο χρόνια, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.

Συμφωνία φυσικού αερίου

Οι πρόεδροι διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως ο γαλλικοί Total, Société Générale, JCDecaux και Schneider Electric, μετέχουν στο φόρουμ.

Πάντως πριν υποδεχθεί τον Γιούνκερ, ο Πούτιν υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Ρωσία με τον γενικό διευθυντή του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού ομίλου Royal Dutch Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), στην οποία μετέχουν πολλές ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, και το ινστιτούτο Gfk, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών τους φέτος, αλλά το 87% αναφέρουν ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους.

Πηγή: newsbeast.gr