Ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου από την Πανορθόδοξη Σύνοδο

Gazzetta team
Ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου από την Πανορθόδοξη Σύνοδο
Εξελίξεις που υπερβαίνουν τα εκκλησιαστικά ζητήματα και αποκτούν πολιτικές προεκτάσεις σηματοδοτεί η απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου να ζητήσει ευθέως την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία είναι σχισματική και υπάγεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το θέμα αυτό αποτελεί «casus belli» για την Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία στο παρελθόν έχει απειλήσει ακόμα και με σχίσμα το Φανάρι.

Το ψήφισμα-έκκληση της Ουκρανικής Βουλής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη έρχεται σε μία χρονική περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με το Φανάρι βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με αφορμή την διεξαγωγή της Πανορθόδοξης στην Κρήτη και την οριστική άρνηση της Ρωσίας να συμμετέχει σε αυτήν, παρά τα συμφωνηθέντα στην Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το σύγχρονο Πατριαρχείο Μόσχας είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με το κυβερνών καθεστώς στην Ρωσία. Στα μάτια του Ουκρανικού λαού, αυτό δεν μοιάζει με Εκκλησία αλλά ως ένα «υπουργείο της Ρωσικής πολιτικής ιδεολογίας».

Η Ουκρανική κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνει τις πιέσεις της για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας του Κιέβου.

Στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ της Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Μόσχας είχε ασκήσει βέτο για το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας ως απαράβατο όρο για την διεξαγωγή της Πανορθόδοξης,με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης. Σχεδόν έξι μήνες μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά μετά και αρνητική στάση της Ρωσίας να συμμετάσχει στην Μεγάλη Σύνοδο, εμμένοντας στην αναβολή της και θέτοντας ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων που θα ληφθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Νέο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Νέο μήνυμα με σαφείς αιχμές σε όσους επιχειρούν την διάσπαση και τον διαχωρισμό της Ορθοδοξίας σε δύο κεντρικούς πόλους έστειλε από την Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

«Φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους υπερ-ορθόδοξους και τους λοιπούς υπο-ορθόδοξους. Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί» διαμήνυσε στην διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Κίσσαμο.

Το μήνυμα Βαρθολομαίου απευθύνεται κυρίως στην Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία επέλεξε λίγα 24ωρα νωρίτερα να μην παραβρεθεί στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, επικαλούμενη την άρνηση των Εκκλησιών της Βουλγαρίας, της Αντιοχείας και της Γεωργίας να μην συμμετάσχουν σε αυτήν.

Με την άφιξη του στην Κρήτη, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απεύθυνε ύστατη έκκληση στους Προκαθημένους των τεσσάρων Εκκλησιών να αναθεωρήσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη, τηρώντας τα συμφωνημένα.

Όμως οι πυρετώδεις επαφές και διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν προκειμένου να μεταπειστούν, δεν απέδωσαν καρπούς με τους τέσσερις Προκαθημένους να εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, «σαμποτάροντας» την διεξαγωγή της Συνόδου. Σε αυτό το κλίμα αδιεξόδου τοποθετείται, όπως εκτιμάται, και το νέο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη περί προσπάθειας διαχωρισμού της Ορθοδοξίας.

Πηγή: ethnos.gr