Το ελληνικό CSI και τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα

Gazzetta team
Το ελληνικό CSI και τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα
Τηλεοπτική σειρά CSI, θυμίζει η καθημερινότητα αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που ανασύρουν «σκονισμένους» φακέλων ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.

Τηλεοπτική σειρά... CSI, θυμίζει η καθημερινότητα αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που ανασύρουν «σκονισμένους» φακέλων παλιών ανεξιχνίαστων και άγριων εγκλημάτων, επανεξετάζουν τα ευρήματα και με βοηθό την σύγχρονη τεχνολογία φθάνουν στην εξιχνίασή τους.

Πρόκειται για μία ομάδα αστυνομικών, γνωστή ως «cold case»(παγωμένες υποθέσεις), η οποία τρέχει πίσω στο χρόνο για να ανοίξει υποθέσεις που «σκουριάζουν» στο αρχείο. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά η «Cold Case» κατάφερε να εξιχνιάσει διπλή δολοφονία που έγινε το 1997 στο Μενίδι, μόλις λίγους μήνες πριν παραγραφεί το αδίκημα λόγω παρέλευσης 20ετίας. Πρόκειται για το παλιότερο ανεξιχνίαστο έγκλημα στα αστυνομικά χρονικά. Ακολουθούν τουλάχιστον 10 ακόμη υποθέσεις ανθρωποκτονιών, οι οποίες χρονολογούνται από το 1998 και έπειτα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα έναν 53χρονο, ο οποίος στις 28 Ιανουαρίου 1997 μετέβη στο σπίτι 33χρονου με τον οποίο είχε προσωπικές διαφορές που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζονται με προσωπικές και οικονομικές διαφορές από τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Ο δράστης πυροβόλησε στο πρόσωπο τον 33χρονο, ο οποίος εξέπνευσε μερικές μέρες αργότερα. Δολοφόνησε με το ίδιο όπλο και στο ίδιο σπίτι τον 54χρονο πεθερό του 33χρονου όταν εκείνος προσπάθησε να τον προστατεύσει. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στο χέρι τραυμάτισε την 54χρονη σύζυγο του 54χρονου που απλά βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό.

Ο δολοφόνος με καταγωγή την Αμπχαζία εντοπίστηκε 19 χρόνια μετά σε διαμέρισμα που νοίκιαζε στον Ασπρόπυργο.Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό είχε προσαχθεί από αστυνομικούς το 2013 για υπόθεση που αφορά σε διακίνηση ναρκωτικών. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στη διπλή δολοφονία. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, έχουν ταυτοποιήσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα με εκείνα που είχαν βρεθεί το 1997 στην είσοδο του διαμερίσματος στο Μενίδι. Από την έρευνα προκύπτει ότι είναι βέβαιο ότι τα αποτυπώματα εκείνα ανήκουν στον δράστη.

Η αστυνομικοί της «Cold Case» εμπλουτίζουν τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με ευρήματα του παρελθόντος και ταυτόχρονα αναζητούν στοιχεία υπόπτων από τις καινούργιες βάσεις δεδομένων της Interpol, της Europol και της ελληνικής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής αποδεικνύεται «χρυσός». Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει ότι η ομάδα ερευνά ακόμα δέκα στυγερά εγκλήματα από το μακρινό παρελθόν που βρίσκονται στη «ναφθαλίνη».

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης

Αντίστοιχη ομάδα ερευνητών υπάρχει και στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ενδεικτική είναι μία υπόθεση που δουλεύτηκε το 2012 για ένα έγκλημα πάθους που είχε γίνει το μακρινό 1994 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Εκεί είχε βρεθεί το πτώμα ομοφυλόφιλου άνδρα μέσα στο διαμέρισμά του. Η Αστυνομία είχε εντοπίσει τότε ένα αιματηρό αποτύπωμα, διότι ο δολοφόνος είχε ακουμπήσει με το ματωμένο δάχτυλό του έναν τοίχο. Η «Cold Case» άνοιξε τον φάκελο, καταχώρησε το αποτύπωμα στις διεθνείς ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, μέσω των οποίων ταυτοποιήθηκε. Ο δράστης είναι ένας Ρουμάνος, ο οποίος το 1994 δεν είχε σημανθεί καθώς δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα μέχρι τότε. Το 2000, όμως, είχε σημανθεί από τις Ρουμανικές Αρχές για έγκλημα με αποτέλεσμα από εκείνη τη χρονική στιγμή να υπάρχει στις βάσεις δεδομένων. Έτσι, μετά την ταυτοποίησή του από την «Cold Case» εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης και τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Αμερική.

Η τελευταία δουλειά τους ήταν η φετινή εξιχνίαση δολοφονίας ύστερα από 18 χρόνια στην Πέλλα. Η σορός του 23χρονου θύματος είχε βρεθεί στις 12 Ιανουαρίου 1998 σε δασική περιοχή στο Κάτω Γραμματικό Πέλλας και έφερε τραύματα στο κεφάλι από κυνηγετικό όπλο. Ο δράστης είχε κάψει το πτώμα για να μην είναι δυνατή η ταυτοποίησή του.

«Ο νεκρός δεν είχε πάνω του στοιχεία ταυτότητας και το πρόσωπό του ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί. Το πρώτο που κάναμε ήταν μέσω αποτυπώματος να ταυτοποιηθεί ο νεκρός, ο οποίος είχε σχέσεις με ναρκωτικά. Οι βάσεις δεδομένων ανανεώνονται συνεχώς και έτσι πρέπει να γίνονται συνέχεια προσπάθειες ταυτοποίησης. Ερευνήσαμε έναν κύκλο υπόπτων από το περιβάλλον του, ζητήσαμε αποτυπώματα από αυτούς και τελικά ταυτοποιήθηκε ένας 53χρονος, το αποτύπωμα του οποίου είχε βρεθεί το 1998 πάνω σε μία σακούλα την οποία είχε χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει το πτώμα. Την σακούλα την είχε εγκαταλείψει στο βουνό και την είχαν βρει οι αστυνομικοί», προσθέτει αρμόδια πηγή.

Πηγή: thetoc.gr