Δυο γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Gazzetta team
Δυο γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο
Επί τρεις ώρες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε τη χρυσή τομή μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής και εκείνων που επιμένουν πως μια τέτοια επιλογή θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Παναγιώτης Κουρουπλής παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων που έχει ετοιμάσει για τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει μπόνους εδρών. Κατά πληροφορίες αρκετά ήταν τα στελέχη που συμφώνησαν σε γενικές γραμμές με την πριμοδότηση, ωστόσο η ομάδα των 53 διαφώνησε τασσόμενη υπέρ της καθαρής απλής αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ζήτημα του μπόνους και φαίνεται ότι αυτή είναι η μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα καθώς οι απόψεις διίστανται αφού από πολλά στελέχη τίθεται το ζήτημα της πιθανής ακυβερνησίας αν υιοθετηθεί η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική. Ωστόσο και στη νέα πρόταση θα προβλέπεται ότι ένα κόμμα μία χρειάζεται να ξεπεράσει ένα ορισμένο ποσοστό προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή.

Σήμερα πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει άτυπα η επιτροπή που θα ετοιμάσει την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση στον απόηχο της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη για πιθανή έγκριση των προτάσεων αναθεώρησης από τους πολίτες με δημοψήφισμα. Θέμα πάντως που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι η ενίσχυση του θεσμού λαϊκών δημοψηφισμάτων για μεγάλα ζητήματα, ενώ θα κρατήσει για πολύ καιρό όπως όλα δείχνουν, και η συζήτηση για εκλογή προέδρου δημοκρατίας από τους πολίτες

Σήμερα προγραμματίζεται και η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής που θα ετοιμάσει τις προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Πέραν του Γιώργου Κατρούγκαλου, σε αυτήν θα μετέχουν ο Κώστας Χρυσόγονος, οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης καθώς και ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Πηγή: iefimerida.gr