«Μέσα στην κρίση χάθηκε το 27% του ΑΕΠ», λέει ο Βαρουφάκης

Gazzetta team
«Μέσα στην κρίση χάθηκε το 27% του ΑΕΠ», λέει ο Βαρουφάκης
Το τεράστιο κόστος που είχαν οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλλαν οι δανειστές στην Ελλάδα, ανέδειξε μέσω συνέντευξης του στην ισπανική «El Confidencial» ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Χρειάζεται να ρίξετε μόνο μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για να διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα δεν διασώθηκε. Χάσαμε το 27% του εθνικού μας εισοδήματος. Αν αυτό είναι διάσωση, τότε δεν έχω ιδέα τι είναι η καταδίκη.

Τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία ήταν πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και κατ’ επέκταση και για τις τοπικές τράπεζες.
Την περίοδο της ανάπτυξης, ένα “τσουνάμι” κεφαλαίων διοχετεύονταν στην περιφέρεια ως δάνεια.

Αυτά τα δάνεια δεν ήταν βιώσιμα και έπειτα όταν ο χρηματοπιστωτικός τομές “κράσαρε”, μεταφέρθηκαν στους ώμους των φορολογουμένων μας- οι οποίοι, όπως λέτε κι εσείς, μέχρι τώρα πληρώνουν για εκείνους που μέσω των φόρων και των περικοπών εμποδίζουν την ανάκαμψη και επεκτείνουν τη δυστυχία σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο πασίγνωστος οικονομολόγος, ενώ κατέκρινε και την αδικαιολόγητη επιμονή των πιστωτών στις αποτυχημένες πολικές διάσωσης:

«Ο λόγος που διατηρούνται αυτές οι “νεκρές” πολιτικές είναι πολύ απλός: Η εναλλακτική είναι να καμφθεί η άρνηση ότι η σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει δομικά.Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό».

Επίσης, σε ότι αφορά την περίφημη δήλωση που έκανε το περασμένο έτος, ότι δηλαδή δεν μπορεί να μιλήσει με οικονομικούς όρους στους υπόλοιπους υπουργούς του Eurogroup, τόνισε πως «δεν υπήρχε ούτε μία ευκαιρία για μια λογική, με επιχειρήματα οικονομική συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, επί των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζαμε». «Όλα ήταν θέμα κανόνων και υποχρεώσεων των χρεωμένων χωρών προς την Τρόικα».

Πηγή: ethnos.gr