«Μπράβο» Ομπάμα στην Ελλάδα: «Ειλικρινής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις»

Gazzetta team
«Μπράβο» Ομπάμα στην Ελλάδα: «Ειλικρινής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις»
Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις απέδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται ικανοποιημένος για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και διαμηνύει πως η κρίση δεν θα λυθεί σε μια νύχτα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση μετά τη "διευθέτηση" στο τελευταίο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, παρά το γεγονός πως ακόμη παραμένει το 5% των προαπαιτουμένων να υλοποιηθεί για να "κλείσει" και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και να πάρει η Ελλάδα την πρώτη δόση, ύφους 7,5 δισ. ευρώ.

Πριν μερικές μέρες, από την Ιαπωνία, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει πως «καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις με επιτυχία και η Ευρώπη συνεχίζει να τηρεί τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν είπε ότι η κρίση έχει λυθεί για ένα "λογικό" διάστημα. Και απάντησε πως ο Μπαράκ Ομπάμα «εννοούσε ότι η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για τη διάθεση της βοήθειας που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που έχουμε δει από την ελληνική κυβέρνηση είναι μία ειλικρινής δέσμευση να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που θα βάλουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά βιώσιμου χρέους. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί εν μία νύχτα και σίγουρα έχουν υπάρξει διάφορα σημεία τα τελευταία έξι χρόνια που φαινόταν ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη θα έπαιρνε τον λάθος δρόμο».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απένειμε τα εύσημα «στους ηγέτες της Ευρώπης που έλαβαν αποφάσεις που ίσως να μην ήταν πολύ δημοφιλείς εσωτερικά, αλλά ήταν κρίσιμες ώστε να αντιμετωπίσουν μία σημαντική πρόκληση, που θα είχε επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Έχει γίνει λοιπόν σημαντική πρόοδος και ο πρόεδρος σίγουρα είναι ευχαριστημένος με την τροχιά που έχει λάβει το ελληνικό θέμα, αλλά πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και οι ΗΠΑ θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν ένθερμα τους εταίρους μας στην Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζουν αυτές τις σημαντικές προκλήσεις».

Πηγή: mignatiou.com