«Δεν έρχεται συμπληρωματικό μνημόνιο για την Ελλάδα»

Gazzetta team
«Δεν έρχεται συμπληρωματικό μνημόνιο για την Ελλάδα»
Αυτό που χρειάζεται για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ είναι να εγκριθούν κάποιεςσυμπληρωματικές «τεχνικές λεπτομέρειες» και προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού, ξεκαθαρίζει ο Pierre Moscovici, απορρίπτει τα σενάρια ότι η συμφωνία αποτελεί συμπληρωματικό μνημόνιο.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος σε θέματα Οικονομίας προειδοποιεί ότι έπονται πολλά ξενύχτια ακόμη για την Ελλάδα, καθώς «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη».

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υφιστάμενων μνημονίων», σημειώνει ο κ. Moscovici και τονίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι Θεσμοί θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση όσον αφορά τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει το πρόγραμμα και κρίνονται καθοριστικά για την πορεία του προγράμματος για το χρέος.

AdTech Ad

Ειδικά όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκτιμά ότι η συμφωνία λειτουργεί ως παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού (game changer) και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά με τη στάση του το ίδιο το Ταμείο. Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA)θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά συμπλήρωσε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Ο ίδιος εκτιμά ότι αποτελεί χρέος όλων των πλευρών να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν συμφωνεί στο ότι η Ελλάδα «τα έδωσε όλα αλλά δεν πήρε τίποτα», κατά τις κατηγορίες της ΝΔ, και χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «αμοιβαία επωφελή» (win-win) για την Ελλάδα καθώς αν η κυβέρνηση εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, το 2017 η χώρα θα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης 2,7%.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Κομισιόν εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο και άσκησε πιέσεις για αποδέσμευση μεγάλης δόσης για να πάρει ανάσα η εγχώρια οικονομία και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Juncker θα διατηρήσουν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Όσον αφορά, τέλος, τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Moscovici χαρακτηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «είναι καλό διαπραγματευτή, εποικοδομητικό, σοβαρό» και σημείωσε ότι «όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν, μεταξύ αυτών και εγώ». Ο ίδιος διαπίστωσε, τέλος, ότι «μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές».

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα έως το 2018, αν και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Schaeuble κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτπη, ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Πηγή: insider.gr