Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται

Gazzetta team
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται
Η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για τα στοιχεία της συμφωνίας που θα περιόριζε τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, εντείνει την ανησυχία ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, γράφει η Washington Post.

Το τελευταίο σημάδι των προβλημάτων φάνηκε όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει τη συμφωνία εάν η Ευρώπη αρνηθεί να παραχωρήσει το καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα. Εάν δεν γίνει αυτό η Τουρκία δεν θα κάνει άλλα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ήδη το Ευρωκοινοβούλιο έχει πει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν της δοθεί η ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία συμφωνεί να δεχθεί την επιστροφή από την Ελλάδα προσφύγων που επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου ή όσοι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις και έχουν απορριφθεί από την Ελλάδα και επίσης συμφώνησε να λάβει μέτρα για να διαλύσει τα κυκλώματα «λαθρεμπορίας» προσφύγων.

Αλλά από τη στιγμή που η Τουρκία και η Ευρώπη δημόσια διαφωνούν για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι επικριτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αυτή η συμφωνία ήταν λάθος από την αρχή. Η συμφωνία στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες είναι ασφαλής χώρα και η επιστροφή των προσφύγων στο έδαφός της δεν παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς ή τους διεθνείς νόμους.

Αλλά κάποιες από τις πρώτες απελάσεις, αποκάλυψαν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις τουρκικές αρχές και βίαιες προωθήσεις προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές πίσω στις χώρες τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας Σύρος πρόσφυγας που άσκησε έφεση στην απόφαση απέλασής του μπορεί να παραμείνει στο νησί της Λέσβου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρχει πλήρης προστασία των προσφύγων στην Τουρκία.

«Αυτή η απόφαση χτυπάει την καρδιά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που ήταν πολύ λάθος από την πρώτη στιγμή» ανέφερε σε δήλωσή του ο Gauri van Gulik, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες.

Στην Ευρώπη το 2015 έφθασαν περισσότεροι από 1 εκατ. πρόσφυγες στη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά οι πολιτικές ανοιχτών θυρών που εφάρμοσε η Γερμανία οδήγησε σε πολιτικές συγκρούσεις και σε μία κρίση που η Ευρώπη φάνηκε να μην μπορεί να διαχειριστεί.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είδαν τη συμφωνία με την Τουρκία, ως την καλύτερη λύση για να περιοριστούν οι ροές, αγνοώντας την αύξηση των καταπιεστικών πολιτικών που εφαρμόζει η Τουρκία, ανέφεραν ειδικοί που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ευρώπη προσέφερε 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των προσφύγων και συμφώνησαν ότι θα υποδέχονται ένα Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν που επιστρέφεται στην Τουρκία.

Από τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στην Ελλάδα από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας μόνο 400 έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.

Η ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου εκφράστηκε και από την έκθεση μετά από επίσκεψη στα κέντρα κράτησης της Τουρκίας, όπου διαπιστώθηκε ότι κανείς από τους πρόσφυγες που μίλησαν δεν είχε τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση ασύλου και ήταν σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε δικηγόρο.

Στην Τουρκία φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύουν σχεδόν καθημερινά κείμενα κατά της ΕΕ και καλούν τον Ερντογάν να αποκρούσει την υποκριτική ΕΕ. Η συμφωνία δεν είναι σε αναστολή είπε Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα προσθέτοντας ότι η Τουρκία διατηρεί την πολιτική των ανοιχτών θυρών, πρόσθεσε.

Πηγή: topontiki.gr