Σε ασφυκτική εποπτεία η Ελλάδα: «Χέρι- χέρι» μέτρα, δόσεις και χρέος

Gazzetta team
Σε ασφυκτική εποπτεία η Ελλάδα: «Χέρι- χέρι» μέτρα, δόσεις και χρέος
Μένει το ΔΝΤ - Τρία «βήματα» για το χρέος - Δόση 10,3 δις ευρώ σε διαδοχικές φάσεις - Στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε η Βουλή αναφέρθηκε ο Ντάισελμπλουμ - Επισήμανε και την ύπαρξη του κόφτη - Και ο Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου: Όλοι πλέον έχουν παραδεχτεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Νέα προαπαιτούμενα «έδειξε» ο Ρέγκλινγκ - Ικανοποιημένος ο Τσακαλώτος

Mια πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του χρέους έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, το οποίο είχε διάρκεια άνω των 11 ωρών.

«Έχουμε πλήρη συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο. Υπάρχει και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης (κόφτης)» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Μιλάμε για 10,3 δισ. Ευρώ που θα εκταμιευτούν σε διαφορετικές φάσεις. Είναι πολύ καλά νέα αυτά», σημείωσε.

Όπως είπε «το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε για την βιωσιμότητα του χρέους. Το κάναμε».

«Είπαμε να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της μεθοδολογίας έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.

«Έχουμε σχεδιάσει έναν επιπλέον μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Ζητήσαμε από τον ESM να κοιτάξει μέτρα που θα σχετίζονται για την κάθε πληρωμή και να δει τι είναι εφικτό και να λάβει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup συζητήθηκε ο «μηχανισμό που αν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος στο μέλλον και θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα».

Ο επικεφαλής του Eurogoup χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» το αν όπως είπε «θα βρίσκεται μαζί μας το ΔΝΤ στο μέλλον», με τον ίδιο να εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την δική του πρόθεση να συστήσει προς το Δ.Σ. να υπάρχει ρύθμιση του προγράμματος υποστήριξης προς την Ελλάδα», είπε.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει μία νέα πολιτική, να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήσαμε απόψε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άτυπη ενημέρωση από την κυβέρνηση

Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις.

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Πηγή: protothema.gr