Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup

Gazzetta team
Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup
Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Eυρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκινά σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Eυρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκινά σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα». To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.

Την ίδια ώρα διαπιστώθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση των 10 δισ η οποία θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup.

Εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Κ», η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Μεγάλη απόσταση για το χρέος

Η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην εν λόγω έκθεση το Ταμείο όχι μόνο ζητά εκ των προτέρων και άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά επιμένει πως χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης και παρεμβάσειςσε μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν.

Reuters: Η Αθήνα θα πάρει τη δόση, όχι όμως ελάφρυνση

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, η ευρωζώνη είναι πιθανό να πει την Τρίτη ότι η Ελλάδα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να«ξεκλειδώσει» η δόση των 10 δισ. ευρώ, αλλά η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας των διαφορών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών,Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης.

Άλλωστε, γερμανός αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία την Τρίτη.

Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τους άλλους στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

Πηγή: thetoc.gr