Το σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης βήμα προς βήμα

Gazzetta team
Το σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης βήμα προς βήμα
Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ έφυγαν από Αθήνα προκειμένου να... μετεγκατασταθούν στην Ειδομένη για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την απομάκρυνση των μεταναστών.

Εβδομάδα... εκκένωσης της Ειδομένης αυτή που ξεκίνησε. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησαν σχέδιο «ήπιου» αδειάσματος και μετεγκατάσταση των περίπου 8.500 μεταναστών σε αποθήκες της βιομηχανικής ζώνης Θεσσαλονίκης και σε χώρους που ολοκληρώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η τελική απόφαση ήρθε πιεστικά και από τις εικόνες που αποτύπωσαν σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ για τις έκνομες ενέργειες που διαπράττονται στον καταυλισμό με την πώληση ναρκωτικών και δημιουργία αυτοσχέδιων οίκων ανοχής.

Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ έφυγαν από Αθήνα προκειμένου να... μετεγκατασταθούν στην Ειδομένη για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την απομάκρυνση των μεταναστών.

Αστυνομικές δυνάμεις από την Βόρεια Ελλάδα θα αναπτυχθούν στην περιοχή και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι, όχι όμως προς το παρόν για το σύνολο των μεταναστών, κάτι που ενδεχομένως συμβεί έως το επόμενο δεκαήμερο.

Η υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά -ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων, «αλληλέγγυων» οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού και υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μετακίνηση ομάδων «αλλυλέγγυων» προς την περιοχή προκειμένου να αντιδράσουν οργανωμένα στην αστυνομική επέμβαση. Άγνωστη παραμένει προς το παρόν και η διαχείριση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αν δηλαδή υπάρξει αποκλεισμός τους όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν ή θα υπάρξει κάποια επικοινωνιακή διαχείριση της απομάκρυνσης των μεταναστών στην περίπτωση που αυτή γίνεται με ομαλό τρόπο.

«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην Ειδομένη. Εκτιμάμε ότι όσοι έχουν πρόθεση να κάνουν επεισόδια θα το σκεφτούν δύο φορές βλέποντας μία τόσο μεγάλη δύναμη. Δεν θα έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ζουν στον καταυλισμό 8.500 άνθρωποι. Είναι αδύνατο να μετακινηθούν όλοι μαζί σε μία ημέρα. Θα γίνει μία προσπάθεια να φύγουν με πούλμαν λίγοι λίγοι και να διαμοιραστούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Πρόθεση της Αστυνομίας είναι να μη χρησιμοποιηθούν χημικά, καθώς υπάρχουν παιδιά και βρέφη. Στα τελευταία επεισόδια της περασμένης Τετάρτης οι δυνάμεις έδειξαν ότι μπορούν να επιβάλλουν την τάξη χωρίς τραυματισμούς. Ήταν ένα κρας τεστ για την ΕΛ.ΑΣ. Ο καταυλισμός έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου καταλύματος και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Σε αυτό πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί ένα τέλος», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Μεταξύ άλλων, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ξανά, ύστερα από διάστημα περίπου δύο μηνών, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Το κλείσιμό της έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς παραμένουν ακινητοποιημένα σε σταθμούς της βόρειας Ελλάδας εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα. Η γραμμή παραμένει κλειστή όλο αυτό το διάστημα, παρότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν απομακρυνθεί εκατοντάδες μετανάστες που έκαναν κατάληψη πάνω στις ράγες δεν είχε υπάρξει κανένας τραυματισμός.

Μία από τις συνέπειες του αποκλεισμού είναι να μην φτάνει κόσμος με επιβατικά τρένα στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τα Σκόπια, ενώ οι εμπορικές αμαξοστοιχίες ακολουθούν το δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.

Πηγή: thetoc.gr