Επίθεση Τσίπρα με το «χαρτί» του χρέους

Gazzetta team
Επίθεση Τσίπρα με το «χαρτί» του χρέους
Με το βλέμμα στο μπρα ντε φερ ΔΝΤ - Βερολίνου - Ανέκρουσε πρύμναν για τα ειδικά μισθολόγια.

Σε υψηλούς τόνους σκοπεύει το Μαξίμου να συνεχίσει και την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, την σύγκρουση στο Κοινοβούλιο, επιχειρώντας αφενός να ενισχύσει το αίσθημα ευθύνης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει της ψηφοφορίας, αφετέρου να διεμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Παρά το βαρύ κλίμα λόγω του «δύσπεπτου» πολυνομοσχεδίου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν τη σιγουριά τους για ψηφοφορία δίχως ευτράπελα και διαρροές, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες στα κομματικά όργανα έχουν υπάρξει όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις αλλά και διαβεβαιώσεις ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρέους θα μπορέσουν να στρέψουν την οικονομία και τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Το ζήτημα του παγώματος των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων το οποίο προκάλεσε νέους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό ανέλαβε να λύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποχώρησε μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου. Έτσι, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα καθώς και του αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Δικαιοσύνης Νίκο Παπαγγελόπουλο να καταθέσουν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι ισοδύναμα μέτρα αντί του «παγώματος» των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα πάντως έδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αφορμής δοθείσης από την αλλαγή στάσης της ΝΔ για διατάξεις όπως τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι θέλει να ρίξει και... δεύτερο Μητσοτάκη στην πολιτική του καριέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην απογευματινή σύγκρουση κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς τόσο στις προοπτικές που τονίζει το Μαξίμου ότι ανοίγονται την επομένη της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με αριστερό πρόσημο που προωθεί άμεσα εντός διμήνου η κυβέρνηση, όσο όμως και στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ειδική μνεία αναμένεται να κάνει στους εσωτερικούς τριγμούς της ΝΔ που όπως τονίζουν συνεργάτες του «μετά το στρατηγικό αδιέξοδο με το κάψιμο του σεναρίου των εκλογών, από τη μία μέρα στην άλλη αλλάζει στάση και για το πολυνομοσχέδιο εξαιτίας των πιέσεων Σαμαρά».

Με το βλέμμα στο μπρα ντε φερ για το χρέος

Την ίδια ώρα ωστόσο που στη Βουλή το πολιτικό θερμόμετρο «χτυπάει» κόκκινο, το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του στο μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διευθέτηση του χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι το Σάββατο για το συσχετισμό δυνάμεων ο οποίος δείχνει να διαμορφώνεται, καθώς για πρώτη φορά στην εξαετία της ελληνικής κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται απομονωμένος με τη «γραμμή» του να χάνει έδαφος, γεγονός που ενισχύει εμμέσως την ελπίδα για ριζική απομείωση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά το μπαράζ παρεμβάσεων υπέρ της διευθέτησης της βιωσιμότητας του χρέους από τους Πιερ Μοσκοβισί, Τζακ Λιου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και το ΔΝΤ που επιμένει σε πρόταση που προκαλεί «ίλιγγο» στο Βερολίνο για πάγωμα όλων των πληρωμών μέχρι το 2040.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στην επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη, όταν και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ θα χαραχτεί και ο οδικός χάρτης για το χρέος. Οι λύσεις για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους είναι η αγορά παλιών ελληνικών δανείων, είτε των ευρωπαϊκών κρατών που δόθηκαν το 2010-2011 ή του ΔΝΤ του 2010, πιθανότατα από τα 19,6 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα πειστεί και το Ταμείο να συνεχίσει να μετέχει στο πρόγραμμα. Αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αναμένεται, ίσως και σε αυτό το Eurogroup, να υπάρχει σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις από το 2018, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι αυτό αρκεί για να στείλει σαφές σήμα ανάκαμψης στις αγορές και την επενδυτική κοινότητα.

Ενδεικτικά του κυβερνητικού προγραμματισμού που υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι τα όσα έλεγε συνεργάτης του, τονίζοντας ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης «θα έχουμε δύο καθαρά χρόνια μπροστά μας να ανατάξουμε την οικονομία και εφαρμόζοντας τις πολιτικές μας να ελαφρύνουμε τα συνήθη υποζύγια της εξαετίας».

Η σημερινή κοινοβουλευτική μάχη πάντως δεν αναμένεται να «ξενυχτήσει» κανέναν, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 18:00 καθώς αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου τη Δευτέρα θα έχει διμερή συνάντηση και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Πηγή: newsbeast.gr