Ενα προς ένα τα νέα «χαράτσια»

Gazzetta team
Ενα προς ένα τα νέα «χαράτσια»
Kαταιγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ενα προς ένα τα «χαράτσια» που θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει το πόσο ακριβώς θα μας επηρεάσει καθένα από τα χαράτσια που μπήκαν από τα μεσάνυχτα στη ζωή μας. Χωρίς να αποτιμά τα νέα μέτρα του ΕΝΦΙΑ, το γενικό λογιστήριο ανεβάζει τον λογαρισμό στα 1,6 δισ. ευρώ ενώ αν προστεθεί και η νέα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το συνολικό ποσό εκτιμάται στα περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα είναι εμπροσθοβαρές καθώς ο ΦΠΑ θα αυξηθεί εδώ και τώρα, το ειδικό καθεστώς σε ακόμη περισσότερα νησιά θα καταργηθεί εδώ και τώρα, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος, ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου ενώ τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

Πώς διαμορφώνεται ο τελικός λογαριασμός;

1. Η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα αποδώσει συνολικά 437 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 255 εκατ. ευρώ θα είναι ο φετινός λογαριασμός δεδομένου ότι το μέτρο θα επιβληθεί από την 01/06.

2. Από την 1η Ιουνίου, καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα ακόλουθα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, σε 10 ημέρες, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24% δηλαδή 8 μονάδες επάνω.

3. Η αλλαγή του νόμου για τα εταιρικά αυτοκίνητα θα φέρει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 91 εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι κάνουν χρήση εταιρικών αυτοκινήτων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιες

4. Στα 33 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η απόδοση από τη θέσπιση ελάχιστου φόρου για τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων και των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες

5. Από το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία (μετατίθεται για το 2017) και το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση (επιβάλλεται άμεσα) τα συνολικά έσοδα αναμένονται στα 90 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής του φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση που θα ισχύσει από την 01/06, θα διαμορφωθεί στο 10%. Ο συντελεστής του τέλους σταθερής τηλεφωνίας θα ανέλθει στο 5% και θα ισχύσει από την 01/07/2017.

6. Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προϋπολογίζεται να αποδώσει 74 εκατ. ευρώ. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων, θα υπολογίζεται με φόρο 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τρία αστέρια ο φόρος θα είναι 1,5 ευρώ, στα τέσσερα αστέρια 3 ευρώ και στα 5 αστέρια τέσσερα ευρώ. Αντίστοιχα, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο φόρος θα είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια με 1-2 κλειδιά, στα 0,5 ευρώ για τρία κλειδιά και στο 1 ευρώ για τα τέσσερα κλειδιά. Αυτή η μορφή του φόρου είναι τουλάχιστον ηπιότερη σε σχέση με το «1 ευρώ το αστέρι» που ήταν η αρχική μορφή. Ο φόρος στα ενοικιαζόμενα και στα ξενοδοχεία θα επιβληθεί από την 1/1/2018.

7. Η θέσπιση κλιμακωτού συντελεστή στα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών, θα αποφέρει μόλις 54 εκάτ ευρώ (όταν το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη που καταργήθηκε θα έφερε πάνω από 200 εκατ. ευρώ). Για μικτά κέρδη έως 100 εκατομμύρια ευρώ ο συντελεστής θα είναι 30%. Για μεικτά κέρδη από 100 έως 200 εκατομμύρια ευρώ ο συντελεστής θα είναι 32,5% και για μεικτά κέρδη από 200 εκατ. ευρώ και πάνω, ο συντελεστής θα είναι 35%. Ο φόρος ισχύει από την 1/1/2016 αναδρομικά και οι εταιρείες θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στη διάθεσή τους για να πληρώσουν αυτά τα αναδρομικά.

8. Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για τον καφέ καθώς η επιβολή ειδικού φόρου 2-4 ευρώ ανά κιλό προϋπολογίζεται να αποδώσει (μαζί με την επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα) περίπου 84 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι στον ειδικό φόρο του καφέ θα επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%, ένα κιλό καφέ θα επιβαρυνθεί ακόμη και κατά 5 ευρώ.

9. Ο λογαριασμός από την άμεση αύξηση των τελών ταξινόμησης των ΙΧ ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, έστω και με μειωμένους συντελεστές 50% θα επιβληθούν τέλη ταξινόμησης ακόμη και τα υβριδικά. Οι νέοι συντελεστές θα είναι οι εξής:

α) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 ευρώ, 4%.

β) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 14.000 ευρώ και μέχρι 17.000 ευρώ, 8%.

γ) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 17.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, 16%.

δ) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ, 24%.

ε) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 25.000 ευρώ, 32%.

10. Έσοδα «μαμούθ» της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των ειδικών φόρων σε τσιγάρα, καπνό, μπύρα και ενεργειακά καύσιμα. Στα τσιγάρα, αυξάνεται ο αναλογικός φόρος στο 26% και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις τουλάχιστον 20-30 λεπτά στο πακέτο. Στη βενζίνη, η ανατιμήση θα είναι της τάξεως των 4 λεπτών. Στο πετρέλαιο κίνησης η ανατίμηση θα φτάσει στα 10 λεπτά ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή λιανικής θα ακριβύνει κατά τουλάχιστον 6-7 λεπτά.

11.Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών στα δωδεκάνησα, εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 13 εκατ. ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr