Eυρωπαϊκός «κόφτης» ξανά στη συζήτηση για το χρέος

Gazzetta team
Eυρωπαϊκός «κόφτης» ξανά στη συζήτηση για το χρέος
Η συζήτηση για το χρέος προβληματίζει την κυβέρνηση. Οι Γερμανοί παραπέμπουν τη συζήτηση για μετά το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για να υπάρξει οδικός χάρτης.

Προβληματισμός επικρατεί στο Μ. Μαξίμου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην υπόθεση του χρέους καθώς τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι αρνητικά όσον αφορά τις αποφάσεις στο καθοριστικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τις προσδοκίες για το θέμα του χρέους μετά από την διαφαινόμενη συμφωνία στα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης και στον περιβόητο «κόφτη» των δημοσιονομικών δαπανών, καλλιεργώντας προσδοκίες για την εκκίνηση συνομιλιών με τους δανειστές που θα θέτουν ισχυρές βάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο Alpha πριν από μερικές ημέρες είχε αναφέρει κατηγορηματικά ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές η οποία έχει σχεδόν «κλείσει», για πρώτη φορά θα υπάρξει οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους δανειστές.

Αντίστοιχα ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε δηλώσεις του από το ταξίδι του στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχτεί συμφωνία χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για το χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της απαίτησης του ΔΝΤ και των ΗΠΑ να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος άμεσα αλλάζοντας ξανά στάση απέναντι στο Ταμείο το οποίο μετατράπηκε από εχθρό της Αθήνας λόγω των διαρροών από τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου, σε ...σύμμαχο για μία ακόμη φορά για το χρέος, και των Γερμανών που δεν θέλουν να ακούσουν σε αυτήν την φάση για παραμετρικές αλλαγές στο ελληνικό χρέος και παραπέμπουν για αποφάσεις μετά το 2018.

To ΔΝΤ όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έχει ...επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόταση να να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο η Ελλάδα στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040 μέσω επέκτασης της λήξης των ελληνικών ομολόγων από το 2040 έως το 2080, αλλά και να «κλειδώσει» το επιτόκιο των δανείων από πλευράς Ευρωπαίων στο 1,5% για επόμενα 30-40 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ετήσιες δαπάνες της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του χρέους της δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ με βάση και το πιο απαισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιμένουν ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος πρέπει να ξεκινήσει το 2018 ενώ παράλληλα ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τονίζοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας».

Το θέμα της διευθέτησης του χρέους αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς έχει αξιοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν στην Βουλή την Κυριακή πριν από το Eurogroup.

Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φέρεται αποφασισμένη να ψηφίσει το τρίτο πακέτο σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει έμμεσους φόρους 1,8δισ. ευρώ τον «κόφτη» δαπανών και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μία ενδεχόμενη παραπομπή του χρέους για το 2018 ή ακόμα και μία δήλωση που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος στο μέλλον, θα αφαιρούσε από την κυβέρνηση το πολιτικό επιχείρημα ότι τα σκληρά μέτρα άνοιξαν τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πολιτικός κίνδυνος για την Αθήνα να προκληθούν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στις συζητήσεις του Eurogroup έχοντας ψηφίσει το σύνολο των μέτρων αναμένοντας την απόφαση για το χρέος που στην καλύτερη περίπτωση θα παραπέμπει την εκκίνηση της συζήτησης τον Οκτώβριο ενώ στην χειρότερη θα στέλνει τον λογαριασμό του χρέους για το 2018 όπως ζητούν οι Γερμανοί.

Η μοναδική ελπίδα της Αθήνας είναι να κάνουν ένα βήμα πίσω τόσο οι Γερμανοί όσο και το ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με μία απόφαση του Eurogroup που θα προβλέπει διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά από την αξιολόγηση του Φθινοπώρου.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Μ. Μαξίμου χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος αναφέροντας ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει οριστική απόφαση στο Eurogroup για το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η Αθήνα θα δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση για το μέλλον αφού θα αποφύγει την δημοσιονομική θηλιά με την απόφαση για εκταμίευση της δόσης και θα προσέλθει ισχυρότερη στο τραπέζι των συζητήσεων στο προσεχές διάστημα.


Πηγή: thetoc.gr