Οιωνός; Κατέρρευσε η οροφή στο μουσείο Σένγκεν

Gazzetta team
Οιωνός; Κατέρρευσε η οροφή στο μουσείο Σένγκεν
Σε μία εποχή που πολλοί αμφισβητούν το μέλλον της ζώνης Σένγκεν, ήρθε και ένας συμβάν που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κακός οιωνός, από όσους δίνουν σημασία σε τέτοια «μηνύματα».

Πριν από λίγες ημέρες κατέρρευσε η οροφή του μουσείου που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της ζώνης Σένγκεν, με τους δύο επισκέπτες και τον εργαζόμενο που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα να γλιτώνουν από θαύμα, χωρίς τραυματισμό, αλλά αρκετά σοκαρισμένοι.

Η οροφή του μουσείου που βρίσκεται στο Σένγκεν, στο Λουξεμβούργο, κατέρρευσε υπό το βάρος του νερού της βροχής που είχε συγκεντρωθεί σε αυτή και προκλήθηκε σημαντική ζημιά σε κάποια από τα εκθέματα. Εξαιτίας αυτού, το μουσείο αναμένεται να μείνει κλειστό για έως και τρεις μήνες, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο, το οποίο άνοιξε το 2010 και σε αυτό «φιλοξενείται» η ιστορία της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη αλλά και της μικρής πόλης, στα σύνορα Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Γερμανίας, όπου υπογράφηκε η σχετική συμφωνία στις 14 Ιουνίου του 1985.

Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αλλά και με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι απειλείται η επιβίωση της ζώνης Σένγκεν. Αλλωστε, 8 χώρες έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, από το Σεπτέμβριο του 2015, με την Κομισιόν να επιθυμεί την επιστροφή στην ομαλότητα έως το Νοέμβριο του 2016.

Πάντως, ο δήμαρχος του Σένγκεν, Μπεν Χόμαν, επιμένει ότι το ατύχημα δεν είναι ένας... κακός οιωνός και δεν δείχνει τίποτα άλλο πέρα από το προφανές. «Είναι ένα σημάδι», είπε ο Χόμαν. «Αλλά σημάδι ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες επισκευές», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν προμηνύει τη διάλυση της ζώνης Σένγκεν.

Πηγή: iefimerida.gr