Η Ελλάδα πληρώνει το χάσμα Ευρώπης και ΗΠΑ

Gazzetta team
Η Ελλάδα πληρώνει το χάσμα Ευρώπης και ΗΠΑ
Πιο μακριά από ποτέ δείχνουν να βρίσκονται οι δυο πλευρές του Ατλαντικού σε ότι αφορά τον χειρισμό του ελληνικού χρέους.

Ηνωμένες Πολιτείες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκουν να κλείσουν «εδώ και τώρα» δεσμευτική και οριστική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, την ώρα που οι ευρωπαίοι πιστωτές, με προεξάρχουσα τη Γερμανία και τον Σόιμπλε, θέλουν να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι» (κατά την προσφιλή έκφραση Τσακαλώτου) πέραν του 2018 και αυτό υπό προϋποθέσεις. Κι ενώ η συζήτηση για τα 17 συν 1 prior actions βρίσκεται σε εξέλιξη, σιωπή υπάρχει για το θέμα του χρέους.

Χάσμα Ουάσινγκτον-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

«Εάν η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις το 2019 αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες του Ταμείου» φέρεται να ξεκαθαρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤσύμφωνα με το MNI. Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο, το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για το θέμα του ελληνικού χρεόυς: «Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο. Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018» τονίζει το ΜΝΙ.

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση εάν η γερμανική βουλή θα εγκρίνει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, πηγή της Bundestag σημείωσε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη ερώτηση. Η χρονική στιγμή μπορεί πράγματι να είναι ένα πρόβλημα. Σήμερα, δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι θα κάνει η Bundestag. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν πολλά προβλήματα εδώ. Κατά την άποψή μου, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί πραγματικά να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται -σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel- να απορρίπτει και την πρόταση του ESM να μπει πλαφόν 2% στους τόκους ως το 2020 και να συζητά μόνο επέκταση λήξεων και περιόδους χάριτος αλλά όλα αυτά μόνο μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Κυρίως όμως αφότου έχουν παρέλθει οι εκλογές στη Γερμανία το 2017. Ο Β. Σόμπλε μάλιστα επικαλείται ως «υπερασπιστή» της άρνησής του για την ελάφρυνση του χρέους τον πρώτο υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα τον Γιάνη Βαρουφάκη . «Ο πρώην έλληνας ομολογός μου Γιάννης Βαρουφάκης ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος μου είπε κάποτε " Ακόμη κι αν διαγράψετε το χρέος μας σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε τώρα" » είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Συντονισμένη η πίεση της Ουάσιγκτον

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί ένα σημείο κλειδί των συζητήσεων. Η ώρα για αυτό είναι τώρα» σημείωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και προειδοποίησε και πάλι πως «μια νέα κρίση για την ελληνική διάσωση θα ήταν κακή για την παγκόσμια οικονομία».

Όπως τόνισε, στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7 που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία, ο ίδιος θα δώσει έμφαση στην ανάγκη να αποφευχθεί μια «δραματική κρίση» αναφορικά με τους όρους του ελληνικού πακέτου διάσωσης καθώς πλησιάζουν προθεσμίες για πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν τον Ιούλιο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου

Ο κ. Λιου υπογράμμισε μάλιστα πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα και πως τα αιτήματα των ευρωπαίων για δημοσιονομική εξοικονόμηση είναι πολύ υψηλά.«Πρέπει να δώσουν κάτι σε αυτές τις συζητήσεις» είπε.

«Ειδικότερα σε μια περίοδο που πλησιάζει το βρετανικό δημοψήφισμα θα ήταν μια πολύ ατυχής στιγμή να έχουμε άλλον ένα γύρο τεταμένων διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα» τόνισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

ΝΥΤ: Χωρίς ελάφρυνση, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ

Στην Ελλάδα και το θέμα του ελληνικού χρέους είναι αφιερωμένο και το άρθρο-editorial της αμερικανικής εφημερίδας New York Times με τίτλο «Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική τραγωδία χρέους».

Όπως υποστηρίζουν οι NYT, χωρίς μια ελάφρυνση χρέους, η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. «Χωρίς ανακούφιση του χρέους, η οικονομία της Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ

«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό -για την Ελλάδα, για την ΕΕ και για τη Γερμανία- να εγκρίνουν τη δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ΝΥΤ.

Ηχηρή παρέμβαση και από Στουρνάρα για το πλεόνασμα 3.5%

Την ώρα που ΔΝΤ και ευρωπαίοι αναζητούν τη φόρμουλα να ξεπεράσουν το «χάσμα» ως προς το χρέος αίσθηση προκαλεί και ηπαρέμβαση του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα.

Ο Γ. Στουρνάρας παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει στην πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των προϋποθέσεων θέτει και τον περιορισμό τωνπλεονασμάτων μετά το 2018 από το 3,5% στο 2%. Αλλά σε συνδυασμό με μια σειρά ζητούμενα που πρέπει να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πηγή: thetoc.gr