Η αποκαλυπτική δικογραφία για το καρτέλ των ναρκωτικών

Gazzetta team
Η αποκαλυπτική δικογραφία για το καρτέλ των ναρκωτικών
Ο καταζητούμενος... Εσκομπάρ του βαλκανικού καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών κανόνιζε μεταφορά 60 κιλών κοκαΐνης, πέντε ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι!

Ο καταζητούμενος... Εσκομπάρ του βαλκανικού καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών κανόνιζε μεταφορά 60 κιλών κοκαΐνης, πέντε ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι!

Η διακίνηση από το Βέλγιο στην Ιταλία αναβλήθηκε εξαιτίας των έντονων μέτρων ασφαλείας και τους εξονυχιστικούς διασυνοριακούς ελέγχους σε κάθε είδους όχημα, για τον εντοπισμό καταζητούμενων τζιχαντιστών. Όπως αποκαλύπτεται στην ογκωδέσταστη δικογραφία, την μεταφορά οργάνωνε ο 46χρονος Έλληνας «υπαρχηγός» του, ο οποίος είχε προσεγγίσει έναν 48χρονο οδηγό λεωφορείου από τα Γλυκά Νερά, για να κάνει τη μεταφορά.

Η διακίνηση είχε κανονιστεί για τις 18 Νοεμβρίου 2015. Τα ναρκωτικά ήταν αποθηκευμένα σε άγνωστη τοποθεσία στο Βέλγιο και θα μεταφέρονταν στην Ιταλία. Ο οδηγός του λεωφορείου αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την μεταφορά, επειδή δεν μετέφερε επιβάτες, που θα ήταν η κάλυψή του αλλά και εξαιτίας των λεπτομερών ελέγχων στα σύνορα εξαιτίας των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων. Το καρτέλ επιχείρησε να βρει άλλον «πρόθυμο» μεταφορέα, δεν τα κατάφερε και ανέβαλε εκείνη τη διακίνηση.

Το κύκλωμα δεν σταμάτησε να αναζητά δρόμους διακίνησης ναρκωτικών. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2016 οργάνωναν διακίνηση ναρκωτικών από την Ισπανία στην Ιταλία με φορτηγό διεθνών μεταφορών. Υπεύθυνος για την προμήθεια άγνωστης ποσότητας ναρκωτικών από συνεργούς του στην Ισπανία, ήταν 43χρονο μέλος του καρτέλ από την Αλβανία. Η αμοιβή του κυκλώματος ήταν 100.000 ευρώ, από τα οποία οι 20.000 ευρώ θα πήγαιναν στους οδηγούς και οι άλλες 80.000 ευρώ για τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στις 20 Φεβρουαρίου 2016 ένα φορτηγό ξεκινά από τη Βιέννη της Αυστρίας, το οποίο μέσω Ιταλίας, ακτοπλοϊκώς από Civitavecchia θα έφθανε στην Βαρκελώνη. Εκεί θα παραλάμβαναν τα ναρκωτικά, ωστόσο η φόρτωση αποτράπηκε λόγω του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγό, από τις ισπανικές αρχές στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Ένα χρόνο νωρίτερα, από τις 2 έως τις 7 Απριλίου 2015, τα μέλη του κυκλώματος αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ναρκωτικά από το Βέλγιο στο Όσλο της Νορβηγίας, με φορτηγό διεθνών μεταφορών. Το όχημα ξεκίνησε με νόμιμο φορτίο από την Ελλάδα με ενδιάμεσο προορισμό το Μόναχο προκειμένου να ξεφορτώσει και να παραλάβει άλλο νόμιμο φορτίο με προορισμό το Όσλο. Ενδιάμεσα είχαν προγραμματίσει να περάσει από αποθήκη συνεργού τους στις Βρυξέλες για να φορτωθούν στις κρύπτες και τα ναρκωτικά. Και αυτή η μεταφορά αναβλήθηκε γιατί εξέπνευσε η προθεσμία παραλαβής του νόμιμου φορτίου και επειδή το ύψος του φορτηγού ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που επιτρέπεται στη Νορβηγία.

Στις αρχές Μαρτίου 2016 μία ακόμη μεταφορά ματαιώθηκε γιατί τα πορτοκάλια, το νόμιμο φορτίο κάλυψης των ναρκωτικών, λόγω των καθυστερήσεων στη Βουλγαρία, ... σάπισαν.

Στα τέλη Απριλίου, ο 44χρονος «Εσκομπάρ», χρηματοδότης κόμματος στην Αλβανία, ανέθεσε στον Έλληνα «υπαρχηγό» του και σε δύο Αλβανούς... ψαράδες να μεταφέρουν με το ταχύπλοο σκάφος «Βασιλική», 678 κιλά χασίς, από τους Αγίους Σαράντα, στη Ζάκυνθο. Στις 6 Μαίου, το σκάφος έφθασε σε βραχονησίδα απέναντι από τον Αγ. Σώστη και τα ναρκωτικά θάφτηκαν στην παραλία. Δύο ημέρες αργότερα τα μετέφεραν με το σκάφος στην παραλία Ξυγγιάς όπου τα φόρτωσαν σε νταλίκα. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι συλλήψεις.

Το «κόλλημα» ήρθε όταν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών ενημέρωσαν τις αλβανικές αρχές για τη δράση του χρηματοδότη και συντονιστή της διακίνησης των ναρκωτικών. Όταν άκουσαν το όνομα επεσήμαναν στους Έλληνες αστυνομικούς πως πρέπει να έχουν ακράδαντα στοιχεία εμπλοκής προκειμένου εκείνοι να επιχειρήσουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Θυμίζουμε ότι ο 44χρονος φέρεται να διατηρεί ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις και επαφές με τον κρατικό μηχανισμό της γειτονικής χώρας. Το 2006 είχε κατηγορηθεί και πάλι για μεταφορά 700 κιλών χασίς, ενώ η πολιτική θύελλα αντιδράσεων είχε ξεσπάσει το 2014 όταν είχε τοποθετηθεί στην περιφερειακή διεύθυνση μεταφορών των Αγίων Σαράντα.

Ο 44χρονος «Kelly», φερόμενος ως χρηματοδότης και συντονιστής του καρτέλ, προχθές φαίνεται να προέβη σε... δηλώσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο της Αλβανίας αναφέροντας ότι «τα ΜΜΕ στην Ελλάδα λένε ότι έχω συλληφθεί αλλά βρίσκομαι κανονικά στη δουλειά μου». Επίσης, απάντησε στις κατηγορίες εναντίον του από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ισχυριζόμενος ότι «τα κίνητρά τους είναι πολιτικά».

Τον Μάρτιο του 2016 ενδεικτικά, εν μέσω προετοιμασίας για τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία στη δυτική Ευρώπη, ο «Kelly» φέρεται να μεσολάβησε ώστε το φορτηγό με τα ναρκωτικά να περάσει δίχως πρόβλημα τον τελωνειακό έλεγχο, ενώ από υποκλαπείσες συνομιλίες εμφανίζεται ως το άτομο που είχε την ευθύνη για τη μεταφορά χασίς με ταχύπλοα σκάφη από την Αλβανία στα νησιά του Ιονίου και από εκεί στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, πριν το κύκλωμα αποπειραθεί να ξεφορτώσει 600 και πλέον κιλά χασίς σε ερημική βραχονησίδα στη Ζάκυνθο, ο «Kelly» είχε στείλει στην Ελλάδα δύο συνεργούς του με εντολή να μισθώσουν παραλιακό σπίτι στη Λευκάδα για την απόκρυψη των ναρκωτικών.

Ο «Kelly» μπορεί τις τελευταίες ημέρες να κάνει «άνετος» δηλώσεις, ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει πως θα κινηθούν οι αλβανικές αρχές την επόμενη εβδομάδα όταν θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και αν θα παραμένει ασύλληπτος.

Προς το παρόν το υπουργείο Μεταφορών της Αλβανίας, απέλυσε τον «Kelly» από την θέση του διευθυντή μεταφορών στους Αγίους Σαράντα, μετά τις κατηγορίες σε βάρος του. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του είναι δήμαρχος και ανήκει σε κόμμα της Αλβανίας.

Πηγή: thetoc.gr