Νέα στοιχεία για το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Gazzetta team
Νέα στοιχεία για το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα της Ευρώπης που διοχέτευε κάνναβη, ηρωίνη και κοκαΐνη σε πολλές χώρες.

«Μην ανησυχείτε. Αν σας πιάσουνε εγώ θα πληρώσω δικηγόρους, εγώ θα συντηρήσω τις οικογένειές σας», φέρεται να έλεγε ο 44χρονος «Εσκομπάρ» του βαλκανικού καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών προς τις ακριβές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ο καταζητούμενος παρείχε τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας για να εξασφαλίσει την... ομερτά των συνεργών του.

Ο 44χρονος, πέρα από τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις του, εμφανίζεται ως χρηματοδότης κόμματος στην Αλβανία. Είχε κατηγορηθεί και το 2006 για διακίνηση 750 κιλών χασίς, αρνούμενος τότε τις κατηγορίες. Πολιτική θύελλα αντιδράσεων γύρω από το όνομά του ξέσπασε το 2014 όταν διορίσθηκε διευθυντής περιφερειακής διεύθυνσης μεταφορών στους Αγίους Σαράντα. Δεξί του χέρι ήταν ένας 46χρονος Έλληνας, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε δραστηριότητες της Greek Mafia με ανθρωποκτονίες, ληστείες, και άλλα αδικήματα.

Τα ναρκωτικά έρχονταν με ταχύπλοο σκάφος σε βραχονησίδα απέναντι από τον Αγ. Σώστη Ζακύνθου όπου θάβονταν στην παραλία. Πρωτοποριακές ήταν οι κρύπτες στις νταλίκες που μεταφέρονταν τα φορτία, με ξεχωριστούς θαλάμους στο εσωτερικό τους οι οποίες άνοιγαν με εδικούς μηχανισμούς ενώ τα τοιχώματά τους είχαν συγκεκριμένο πάχος για να μην ανιχνεύονται τα ναρκωτικά με xray από τις διωκτικές αρχές.

Ο ευρωπαϊκός άξονας συνεργασίας του κυκλώματος, αποτελείτο από έναν 50χρονο Αλβανό και έναν 59χρονο Έλληνα, οι οποίοι είχαν συστήσει αλυσίδα μεταφορικών εταιρειών βιτρίνες με αχυράνθρωπους σε όλη την Ευρώπη για την διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος μέσω νόμιμων μεταφορών.

Πώς έγιναν οι συλλήψεις

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε ότι τα κέρδη από την πώληση των ουσιών υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα της Ευρώπης που διοχέτευε κάνναβη, ηρωίνη και κοκαΐνη σε πολλές χώρες.

Στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε προχθές συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων πέντε βρίσκονταν στη Ζάκυνθο, ενώ δύο ακόμη συνελήφθησαν στο Βέλγιο. Στο νησί βρέθηκαν 678 κιλά κάνναβης αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, το κύκλωμα είχε προγραμματίσει στα τέλη Απριλίου να μεταφέρει ακόμα μία τεράστια ποσότητα παραισθησιογόνων ουσιών από την Αλβανία στη Ζάκυνθο.

Οι άλλες 4 υποθέσεις που εμπλέκονται

Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα στο παρελθόν είχε υπάρξει εμπλοκή ορισμένων εκ των μελών της οργάνωσης στις παρακάτω υποθέσεις:

1) Την 25-01-2014 από τις Λιμενικές Αρχές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατελήφθη 62χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, να μεταφέρει, με σκοπό την εξαγωγή από την Ελλάδα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -451- κιλών και -355- γραμμαρίων περίπου, εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός 59χρονος ημεδαπός μέλος της οργάνωσης.

2) Την 04-12-2014 σε συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας - FYROM, κατελήφθη από Αρχές Σερβίας ημεδαπός να κατέχει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -678.500- γραμμαρίωνσε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός επισυρόμενου θαλάμου φορτηγού διεθνών μεταφορών συνιδιοκτησίας με 52χρονο ημεδαπό συλληφθέντα μέλος της οργάνωσης.

3) Την 19-04-2015 κατελήφθη από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου 38χρονος ημεδαπός, να κατέχει -23- κιλά κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και με επισυρόμενο θάλαμο ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 50χρονου υπηκόου Αλβανίας, μέλους της οργάνωσης που διαμένει στο εξωτερικό.

4) Την 30-04-2015 στην περιοχή Kulata Βουλγαρίας κατελήφθη ημεδαπός να κατέχει -531- κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο θάλαμο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων 33χρονου συλληφθέντα ημεδαπού μέλους της οργάνωσης.

Η λίστα με τα κατασχεμένα

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών σε περιοχές της Αττικής (Γλυκά Νερά, Νίκαια, Καλλιθέα, Αφίδναι, Υμηττό, Παγκράτι), στην Ζάκυνθο και στην Βέροια, σε οικίες και οχήματα των προαναφερομένων εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-678- κιλά και -500,8- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης
-57- γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης
ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος
πέντε (5) Δ.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα και τρεις (3) επισυρόμενοι θάλαμοι
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
καραμπίνα και πιστόλι κρότου,
είκοσι ένα (21) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
δυο (2) ζεύγη και μια (1) μονή πινακίδα κυκλοφορίας οχημάτων Αρχών Βουλγαρίας,
το χρηματικό ποσό των -14.940 ευρώ,
το χρηματικό ποσό -100- κορόνων Τσεχίας και -8- δολαρίων Η.Π.Α.,
τέσσερις (4) εταιρικές σφραγίδες και πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζομένων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
τριάντα εννέα (39) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, και
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ευρώπη -στην παρούσα φάση στο Βέλγιο- κατόπιν στενής συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν συλληφθεί (2) υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί (100) κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

Στην Ελλάδα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: thetoc.gr