+slo-gun

Ξεκίνησε το Eurogroup! Συνεχής ενημέρωση

Ξεκίνησε το Eurogroup! Συνεχής ενημέρωση

Ξεκίνησε το Eurogroup! Συνεχής ενημέρωση

Σόιμπλε: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου!

Με το επιχείρημα ότι αν συμβεί η απαισιόδοξη εκδοχή και τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε τη άποψή του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, το γνωστό και ως «φρένο δαπανών».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο ξεκινά από στιγμή σε στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:«Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους». 

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του τονίζοντας: «Έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας» ενώ ερωτηθείς αν τελικά θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να περιμένουν για το τέλος της συνεδρίασης. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η δέσμη των προληπτικών μέτρων είναι μια λογική προσέγγιση ενώ σχετικά με τον σκοπό των προγραμμάτων βοήθειας ανέφερε ότι «κάποιος πρέπει να εξηγήσει με ειλικρίνεια στους Έλληνες ότι η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων είναι να τους βοηθήσουν να σταθούν στα δικά τους πόδια».

Ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου.

 

Ντάισελμπλουμ: Δεν περιμένω να γίνει τίποτα στο σημερινό Eurogroup
 

 

Εκτός της ατζέντας του σημερινού Εurogroup έβγαλε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Ολλανδός πολιτικός Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Όλα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να συζητηθούν μετά τις 24 Μαΐου» ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Εurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ερωτηθείς για την εφαρμογή των επιπλέον προληπτικών μέτρων από την Αθήνα, ο ίδιος είπε ότι θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απαιτείται χρόνος. «Είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε. 

«Θα ακούσουμε την πλευρά της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποιες νομικές δεσμεύσεις, αλλά όλα είναι υπό συζήτηση» συνέχισε, ενώ σχολιάζοντας τα περί διαφορών μεταξύ των Θεσμών , ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η διαφορά είναι ότι «η αξιολόγηση των προτάσεων είναι πιο συντηρητική». 
 

Μοσκοβισί: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα
 

 

«Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις».

Τα παραπάνω διεμήνυσε προσερχόμενος στο νέο κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί την άποψη ότι η ελληνική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου χθες από την ελληνική Βουλή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους τόνισε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ και εκείνος -όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Παράλληλα ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως «μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και αναμένω από το Εurogroup να αναγνωρίσει αυτή την εξέλιξη γιατί οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό που εγκρίθηκαν χθες είναι πολύ σημαντικές».

Ειδικότερα, σχετικά με το πακέτο εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ στο προηγούμενο Eurogroup στο Άμστερνταμ, δηλαδή ο μηχανισμός να είναι αυτόματος, αξιόπιστος και νομοθετημένος». Στη συνέχεια είπε πως «εμείς τον υποστηρίζουμε και θα δούμε εάν χρειαστούν κάποιες τεχνικές και οικονομικές προσαρμογές».

Τέλος ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως σχετικά με το χρέος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, όμως δεν παρέλειψε να τονίσει πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι αυτά που θα λάβουν τις αποφάσεις για το ζήτημα. 

Νωρίτερα πάντως στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, η οποία έγινε σε «καλό κλίμα», όλες οι πλευρές συμφώνησαν στο περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. 

Αναφορικά με τα εφεδρικά μέτρα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θεωρούν ότι η πρόταση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συνεδρίαση Ντέλια Βελκουλέσκου εξέφρασε τις γνωστές ενστάσεις του διεθνούς οργανισμού, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός αυτός δεν διασφαλίζει την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και χρειάζονται εξειδικευμένα μέτρα. 

 

Πηγή: protothema.gr

Best of internet