Συμβόλαιο «παραδειγματισμού» η μαφιόζικη επίθεση στον γιατρό

Gazzetta team
Συμβόλαιο «παραδειγματισμού» η μαφιόζικη επίθεση στον γιατρό
Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ για τα αίτια της μαφιόζικης επίθεσης στον διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Συμβόλαιο... παραδειγματισμού από πληρωμένους εκτελεστές χωρίς προς το παρόν σαφή κίνητρα αλλά με πολλά ενδεχόμενα για την αιτία του, είναι σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, η αιματηρή επίθεση με στόχο τον Χρήστο Ιατρού, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. «Αν οι δράστες ήθελαν να τον σκοτώσουν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει» αναφέρουν οι αστυνομικοί. Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας των δραστών πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές εναντίον του με πιστόλι των 9ΜΜ, με τέσσερις από τις βολίδες να πλήττουν στον δεξί μηρό τον 65χρονο γιατρό, ο οποίος φέρει τρία διαμπερή τραύματα και ένα «τυφλό».

Ο 65χρονος πριν μπει στο χειρουργείο προκειμένου να βγει η βολίδα, έδωσε μία πρώτη κατάθεση στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, περιγράφοντας όσα θυμόταν από τη στιγμή της επίθεσης εναντίον του χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει γιατί έγινε στόχος. «Δεν έχω διαφορές με κανέναν. Δεν ξέρω γιατί έγινα στόχος και ποια είναι τα κίνητρα των δραστών» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς. Το ενδεχόμενο της ληστείας φαίνεται να έχει αποκλειστεί καθώς οι δράστες δεν αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν την τσάντα του γιατρού που βρισκόταν ακουμπισμένη στη θέση του συνοδηγού.

Στελέχη της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 65χρονος διευθυντής της κλινικής να έχει αρνηθεί την χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών νεφροπάθειας σε ποινικούς κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούσαν είτε για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο των φυλακών είτε για να νοσηλεύονται συχνά στο νοσοκομείο προκειμένου να καταστρώσουν σχέδιο απόδρασης.

Δεν αποκλείουν αυτά τα πιστοποιητικά να επεδίωκαν να τα χρησιμοποιήσουν στη διεκδίκηση ταχύτερης αποφυλάκισης ως πάσχοντες συγκεκριμένων ποσοστών αναπηρίας, όπως προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις παρότι οι βεβαιώσεις δίνονται από δημόσια νοσοκομεία, οι κρατούμενοι εξετάζονται από ειδικές επιτροπές στις οποίες δεν συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πιέσεις προέρχονταν από έγκλειστους για υποθέσεις ναρκωτικών, που έχουν «περάσει» από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σε μία πρώτη προσέγγιση των αστυνομικών, το θύμα της επίθεσης απάντησε πως δεν είχε καμία επαφή με ποινικούς κρατουμένους και δεν είχε δεχθεί σχετικές πιέσεις.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που ερευνούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι αν η επίθεση συνδέεται με τη συμμετοχή του γιατρού σε δευτεροβάθμια επιτροπή αξιολόγησης-κοστολόγησης προμηθειών του ΕΟΠΥΥ,για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία, όπως και η εμπλοκή του σε υπόθεση προμήθειας μηχανημάτων το 2007, η οποία εκκρεμεί στη δικαιοσύνη.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν τα κίνητρα να είναι πιο «απλά» και να έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Μολονότι για το συμβάν ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική, αστυνομικοί της υπηρεσίας απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο η ένοπλη επίθεση να συνδέεται με δράση του λεγόμενου αντάρτικου πόλης.

Η αιματηρή επίθεση εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 χθες το μεσημέρι, στον παράδρομο της Λ. Κηφισού λίγο μετά την Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Λαμία. Το αυτοκίνητο του 65χρονου γιατρού βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα, όταν μία μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού με δύο επιβάτες που φορούσαν κράνη τον προσέγγισε από την πλευρά του συνοδηγού. Ο συνεπιβάτης έβγαλε πιστόλι των 9ΜΜ και πυροβόλησε τον νεφρολόγο τουλάχιστον πέντε φορές, με τέσσερις από τις βολίδες να τον πλήττουν στον δεξί μηρό. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε εκτός κινδύνου στον «Τζάννειο» νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της βολίδας και τον καθαρισμό των πληγών στο δεξί του πόδι. Τον 65χρονο νεφρολόγο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Τζάννειο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Οι αστυνομικοί περιμένουν όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του θύματος να λάβουν και νέες συμπληρωματικές καταθέσεις, αναζητούν υλικό από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και καταστημάτων, ενώ έχουν προβεί στις διαδικασίες άρσης απορρήτου των επικοινωνιών για την «σάρωση» τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: thetoc.gr