Αγριο παζάρι στο τρίγωνο Αθήνας-Βρυξελλών-ΔΝΤ

Gazzetta team
Αγριο παζάρι στο τρίγωνο Αθήνας-Βρυξελλών-ΔΝΤ
Μια ακόμη παρτίδα σκληρών διαπραγματεύσεων στον άξονα Βερολίνου, Βρυξελλών, Ουάσιγκτον και Αθήνας αρχίζει με πρώτο σταθμό το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μάιου

Μια ακόμη παρτίδα σκληρών διαπραγματεύσεων στον άξονα Βερολίνου, Βρυξελλών, Ουάσιγκτον και Αθήνας αρχίζει με πρώτο σταθμό το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μάιου και τελικό (;) το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαίου.

Για πρώτη φορά στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα θα τεθεί επισήμως προς συζήτηση και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που αποτελεί «απαράβατο» όρο του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να προσφέρει με την παρουσία του την «ασφάλεια» που επιζητεί ο Σόιμπλε και άλλοι σκληροί της Ε.Ε.

Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων για το χρέος δεν φαίνεται να πείθουν την Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία αξιωματούχοι του ΔΝΤ, εμφανίζουν αποφασισμένη να μην ρίξει κι άλλο νερό στο κρασί της.

Τι σημαίνει η αναφορά του Eurogroup στη βιωσιμότητα του χρέους

Στην ανακοίνωση της ατζέντας του προσεχούς Eurogroup αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα συζητηθούν η πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι συζητήσεις «θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

«Και τα δύο στοιχεία», συνεχίζει η ανακοίνωση και εδώ κρύβεται η ουσία «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Η διατύπωση του Eurogroup επιδέχεται πολλές αναγνώσεις κυρίως από πλευράς Αθήνας καθώς ομολογουμένως είναι η πρώτη πρώτη φορά που οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο εκτιμάται ότι είναι μια ένδειξη καλής θέλησης των ευρωπαίων προς το ΔΝΤ ότι επιθυμούν να ικανοποιήσουν τους «όρους» που θέτει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ήπια στάση του Βερολίνου και οι στοχεύσεις του Σόιμπλε

Ο υπέρτατος σκοπός του γερμανού Υπουργού Οικονομικών είναι να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς να εξαναγκαστούν όμως οι ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε...υπερβολικά ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους.

Γι αυτό ο Β. Σοίμπλε το τελευταίο διάστημα κρατάει χαμηλούς τόνους έναντι της Αθήνας που έχει βάλει στο στόχαστρο το ΔΝΤ και την επιμονή του ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα αν και αυτά εξυπηρετούν εξίσου και τις επιδιώξεις του Βερολίνου.

Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας και ακολουθώντας την...ήπια αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης η εκπρόσωπος του Σόιμπλε ανέφερε «έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement».

Ο μόνος που φαίνεται ότι βρέθηκε εκτός κλίματος ήταν και πάλι ο Ολάντ με τις προτροπές του να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 9 Μαϊου.

Τι θα πρέπει να γίνει μετά το Eurogroup της Δευτέρας με ορίζοντα την 24η Μαϊου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αμέσως μετά το Europgroup της Δευτέρας οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα με στόχο ένα «Staff Level Agreement» το οποίο, αν επιτευχθεί, θα επικυρώσει το επόμενο Eurogroup στα τέλη Μαΐου, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος-μνημονίου που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Είναι προφανές ότι πλέον τα χρονοδιαγράμματα είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά για όλες τις πλευρές αφού η κυβέρνηση στην Αθήνα θα φτάσει, χωρίς συμφωνία, στα τέλη Μαΐου με την πλάτη στον τοίχο, όλο και πιο κοντά στον κρίσιμο Ιούλιο με τη λήξη του ομολόγου «μαμούθ» προς την ΕΚΤ, ενώ και οι Βρυξέλλες με «ανοιχτό» ακόμη το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να διαχειριστούν στις 23 Ιουλίου το δημοψήφισμα στα Βρετανικά νησιά για το ενδεχόμενο brexit και τρεις ημέρες μετά τις εκλογές στην Ισπανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ανέφερε ως ευχή και προσδοκία «ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά».

Η Αθήνα επιμένει δεν συζητούνται προληπτικά μέτρα αλλά ο μηχανισμός

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Τετάρτης ,σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Πηγή: thetoc.gr