Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά την αξιολόγηση

Gazzetta team
Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά την αξιολόγηση
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης το επόμενο "στοίχημα" του πρωθυπουργού, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μπορεί τα διεθνή ΜΜΕ -με τελευταία την Die Welt- να βλέπουν στην Ελλάδα μια επανάληψη του 2015 με τα σενάρια της χρεοκοπίας να επανέρχονται ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου και με δεδομένη την δημοσιονομική "στενότητα", όμως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η προσοχή είναι στραμμένη στον ανασχηματισμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μόλις την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε το γνωστό δημοσιογραφικό ρητό πως "οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται", είπε όμως επίσης με νόημα πως "ο ανασχηματισμός δεν επίκειται" αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν σε αυτή την αποστροφή "κλείσιμο του ματιού" από το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για τα μέτρα των 5,4 + 3,6 δισ. που έρχονται στη Βουλή. Τοποθετούν μάλιστα την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές.

Το παζλ του ανασχηματισμού

Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν -όπως σε όλες τις εξισώσεις- οι "σταθερές", αλλά και οι "άγνωστοι Χ".

Κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικές καραμπόλες, είναι η σχέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο.

Πληροφορίες έφεραν τον έτερο εκ των δύο αρχηγών της συγκυβέρνησης να είναι δυσαρεστημένος με επιλογές του πρωθυπουργού, αλλά και υπουργών, όπως πχ του Γ. Μουζάλα ή του Ν.Φίλη.

Επιπλέον ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να διαφωνεί με το ενδεχόμενο ανοίγματος του κυβερνητικού σχήματος προς στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστερά. Ωστόσο η επιλογή του πρωθυπουργού να "αποδράσει" μετά του υπουργού Άμυνας για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά και η παρουσία τους στη φρεγάτα "Αδρίας" ανήμερα του Πάσχα, φαίνεται να διασκεδάζουν τις όποιες πικρίες.

Σε κάθε περίπτωση η "αναλογική εκπροσώπηση" ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα δεν φαίνεται να ανατρέπεται και οι όποιες αλλαγές προσώπων σε επίπεδο ΑΝΕΛ θα είναι πιθανότατα οριακές.

"Αγνωστος Χ" παραμένει επίσης ο Γ. Μουζάλας. Ενώ αρχικά κυβερνητικές πηγές τον έφεραν να μετακινείται μεν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για το προσφυγικό, ενδεχομένως σε μια θέση παρά τω πρωθυπουργώ, νεότερες πληροφορίες τον φέρουν αμετακίνητο από το πόστο του.

Άλλος "αστάθμητος παράγοντας" είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος έχει εκφράσει τη θέληση να μετακινηθεί σε άλλο παραγωγικό υπουργείο, όμως καθοριστικό ρόλο θα παίξει η έκβαση της αξιολόγησης.

Ποιοι φεύγουν από το κυβερνητικό σχήμα

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου που "χρεώνεται" τις αστοχίες που οδήγησαν στον αγροτικό ξεσηκωμό τον περασμένο χειμώνα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα,του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και πιθανότατα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου.

Την πόρτα εξόδου φέρεται να βλέπει ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Την μετακίνησή του στο Υπουργείο Υγείας φέρεται να επιθυμεί οΠαναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μετακινηθεί πιθανότατα από το υπουργείο Εργασίας προς μη "παραγωγικό" υπουργείο.

Οι "σταθερές αξίες"

Αμετακίνητοι στο κυβερνητικό σχήμα μοιάζουν να είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς και οι Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η μόνη περίπτωση μετακίνησης κάποιων εξ αυτών είναι η αναβάθμισή τους.

Ως "αναβαθμιζόμενος" ακούγεται και ο Μάρκος Μπόλαρης, χωρίς όμως να αλλάζει Υπουργείο, αλλά μόνον...όροφο: από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον υπουργικό θώκο του Ευ. Αποστόλου.