Ο οδυνηρός συμβιβασμός και τα σενάρια των εκλογών

Gazzetta team
Ο οδυνηρός συμβιβασμός και τα σενάρια των εκλογών
Ποιοι θέλουν κάλπες και ποια κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν ακόμα και τον επώδυνο συμβιβασμό. Πόσο πιθανές είναι οι εκλογές ή ένα δημοψήφισμα.

Τα μπρος πίσω της κυβέρνησης για την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής και ο ελιγμός της τελευταίας στιγμής όπως ήταν η ανακοίνωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε την Σύνοδο Κορυφής στην περίπτωση που δεν γίνει το Eurogroup, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό βέρτιγκο λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Η ανακοίνωση του Γ. Ντάινσεμπλουμ στον Ευ. Τσακαλώτο ότι θα πραγματοποιηθεί Eurogroup στις 9 Μαΐου εμφανίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ως …μικρή νίκη παρά την πόρτα που έφαγε ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημα για Σύνοδο Κορυφής. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ΔΝΤ και Σόιμπλε επιμένουν στην σκληρή γραμμή της θεσμοθέτησης προληπτικών μέτρων παρά τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Κομισιόν (Ζ.Κ. Γιούνκερ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Τζ. Πιτέλα) ότι δεν προβλέπεται προληπτική νομοθέτηση μέτρων από το ελληνικό Σύνταγμα που δείχνουν δείγματα σύμπλευσης με την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση του τελευταίου Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά για τα μέτρα εξασφάλισης ύψους 3,6 δις. Ευρώ ότι θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα δεσμευτικό και σε αυτό θα επιμείνουν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτός της Κομισιόν που φαίνεται να θέλει το κλείσιμο της υπόθεσης « Ελλάδα» σε αυτήν την φάση καθώς ο κίνδυνος ενός Brexit στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Μ Βρετανίας απειλεί την συνοχή της Ε.Ε.
Η μάχη ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου θα δωθεί ουσιαστικά για το τεχνικό τμήμα της παρουσίασης και νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων σε συνδυασμό με την αναφορά για την εκκίνηση του διαλόγου για το χρέος που ζητά η Αθήνα.

Ποιοί θέλουν κάλπες

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το θρίλερ του 2015 και πως κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά σε συμφωνία, στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κάλπης είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές. Εκτός του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλου ο οποίος πριν από μία εβδομάδα έριξε στο τραπέζι την πρόταση του δημοψηφίσματος ή των εκλογών, ακολούθησε ο Ν. Σεβαστάκης και εσχάτως ο υπουργός Ανάπτυξης Π. Σκουρλέτης ο οποίος σε συνέντευξή του στην Realnews παίρνει για πρώτη φορά θέση και δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για να κινηθεί εκτός της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου.

Η Αθήνα σε αυτήν την φάση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αφού από την μία πλευρά οι δανειστές ζητούν την ανάληψη προληπτικών μέτρων και από την άλλη, τα κρατικά ταμεία μπορούν να αντέξουν το πολύ μέχρι τον Ιούλιο. Με την προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης χωρίς αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το σκούπισμα των αποθεματικών από τους δημόσιους οργανισμούς δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα και πιθανά να μην υπάρχει δυνατότητα καταβολής μισθών και συντάξεων εντός του Ιουλίου. Η εμπειρία του καλοκαιριού του 2015 αλλά και η στρατηγική που διαμορφώνει το Μ. Μαξίμου με βάση τα δεδομένα της «επόμενης …ώρας» δείχνουν ότι ενισχύεται το ενδεχόμενο των εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε ότι αυτήν την φορά επιθυμούσε εξ αρχής το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, το βαρύ πακέτο των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της κάλπης είτε ως δημοψήφισμα είτε ως εκλογές. Σε αυτήν την κατεύθυνση της καλλιέργειας πολιτικού κλίματος εκλογών κινούνται κυβερνητικά στελέχη που ανεβάζουν τους τόνους με την ΝΔ. Ο Ν. Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖα βομβαρδίζουν με δηλώσεις κατά του Κ. Μητσοτάκη τον οποίο ταυτίζουν με το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πρόσφατη δήλωση του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα σε δηλώσεις του στον Real FM όπου είπε ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των δανειστών θέλουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε παραίτηση και εκλογές.

Τα 3 σενάρια για το Eurogroup της 9ης Μαΐου

Σενάριο 1ο: συμβιβαστική λύση για θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 1,5 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών σημαντικές πιθανότητες έχει το σενάριο να πιέσουν οι δανειστές στην προοπτική της θεσμοθέτησης ενός μέρους των προληπτικών μέτρων – όπως ήταν και η συμβιβαστική πρόταση του Γ. Ντάινσεμπλουμ – που θα αφορά 1,5δις. μέτρα ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δις. ευρώ θα αναληφθούν από τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης, δηλαδή τους αυτόματους …κόφτες. Το κλειδί στην συμφωνία θα είναι η περιγραφή των περικοπών αφού ΔΝΤ και Γερμανία προτείνουν τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ η Αθήνα τρέμει όπως ο διάβολος το λιβάνι μία τέτοια εξέλιξη.

Σενάριο 2ο: Αυτόματοι κόφτες σε μισθούς και συντάξεις

Το 2ο σενάριο περιλαμβάνει συμφωνία για την ανάληψη προληπτικών μέτρων το 2018 που θα προβλέπει την περικοπή μισθών και συντάξεων όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση δηλώνει μέχρι στιγμής ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τέτοια δέσμευση γιατί σε πολιτικό επίπεδο δεν θα μπορούσε να το περάσει από την κοινοβουλευτική της ομάδα ενώ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει παράλληλα, ότι δεν πραγματοποίησε την 12η περικοπή συντάξεων.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει ορθάνοιχτο το …παράθυρο της κάλπης είτε με δημοψήφισμα για την ανάληψη των προληπτικών μέτρων από μισθούς και συντάξεις και μετά εκλογές, είτε με προκήρυξη εκλογών εξ αρχής. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η κάλπη θα αποτελέσει πολιτική επιλογή του Μαξίμου στην περίπτωση που διαφανεί ότι τα μέτρα δεν περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε η ΝΔ ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν κάλπες σε αυτήν την φάση παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά συνεχώς εκλογές.

Μία τέτοια απόφαση από το Μαξίμου θα ενοποιήσει το κόμμα, θα πετάξει την καυτή πατάτα στην ΝΔ και θα δώσει προοπτική εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη πενταετία, σημειώνει κoμματικό στέλεχος στο TheTOC.gr. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να πρωταγωνιστήσει στην ψήφιση των μέτρων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο είναι πιθανό να προκηρυχτούν εκλογές στις 15 ή στις 22 Μαΐου, μετά από την συνεδρίαση του Eurogroup και πιθανά μετά από μία Σύνοδο Κορυφής.

Οι εκλογές εκτιμάται ότι θα προκηρυχτούν για τις 5 ή τις 12 Ιουνίου με διακύβευμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την ψήφιση ή όχι των προληπτικών μέτρων αλλά και την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Αλέξη Τσίπρας θα αξιοποιήσει την ρητορική της πόλωσης «με το ΔΝΤ και τους δανειστές που ήθελαν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση», την «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ που ταυτίζεται με την σκληρότερη εκδοχή των εταίρων και τον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτίσει με τις επιλογές του ΔΝΤ.

Όπως λένε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κάλπες θα έχουν ως στόχο να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό της τάξης του 18-22% προκειμένου να αποτελέσει τον 2ο πυλώνα του πολιτικού συστήματος και να διεκδικήσει την κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό το Μαξίμου θα επιλέξει την κάλπη στην κοινωνία παρά την πτώση από ψηφοφορία στην βουλή που θα ανοίξει τον δρόμο και για την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία άλλη εκδοχή του σεναρίου για κάλπες περιλαμβάνει ..διπλές εκλογές δηλαδή δημοψήφισμα για τα προληπτικά μέτρα και κατόπιν εκλογές για ανάδειξη κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι αδύναμο καθώς και στο Μαξίμου έχουν αναγνωρίσει ότι η διεξαγωγή ενός ακόμα δημοψηφίσματος θα έδινε την εντύπωση της …παρωδίας μετά το περυσινή διαπραγμάτευση.

Το τρίτο σενάριο το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει μικρή πιθανότητα εφαρμογής, περιλαμβάνει την πλήρη… παράδοση των δανειστών οι οποίοι θα συνολογούσαν στην μη θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα συνέχιζε κανονικά την νομοθέτηση των μέτρων προετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό και το άνοιγμα του κυβερνητικού σχήματος στην Κεντροαριστερά. Ακόμα και στην περίπτωση που Μαξίμου και δανειστές θα συμφωνούσαν σε διατάξεις για τους αυτόματους κόφτες και την περικοπή δημοσίων δαπανών αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αποδοχή των βουλευτών του κόμματος.
Πηγή:protothema.gr