Γολγοθάς μετά την Ανάσταση για Eurogroup & μέτρα 9 δισ.

Gazzetta team
Γολγοθάς μετά την Ανάσταση για Eurogroup & μέτρα 9 δισ.
Σκοτσέζικο ντους από τους δανειστές με το νέο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Πρόοδο βλέπει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις, αυτομάτους κόφτες στις δαπάνες θέλει το ΔΝΤ.

Σε σκωτσέζικο ντους έχουν υποβάλει οι δανειστές στην Αθήνα μετά τη χθεσινή απόφαση να συγκληθεί το Εurogroup στις 9 Μαΐου. Την αρχική απόρριψη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση συνόδου κορυφής πριν απο δύο ημέρες μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων ήρθε να ...διορθώσει η χθεσινή απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να συγκληθεί Eurogroup στις 9 Μαΐου την οποία κοινοποίησε τηλεφωνικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο χτες το βράδυ.

Αν όμως η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως θετική, ο γρίφος του αυτόματου μηχανισμού για τη διόρθωση των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων παραμένει και δεν φαίνεται εύκολο να λυθεί χωρίς επώδυνες υποχωρήσεις από την Αθήνα. Αλλωστε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο λογαριασμός των 5,4 + 3,6 δισ. είναι δεδομένος.

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για θετική εξέλιξη η οποία καταγράφει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι επίσημη απόφαση για σύγκληση Eurogroup αποδεικνύει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και πως θα διαψευστούν όσοι βλέπουν επανάληψη των διαπραγματεύσεων του 2015. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φάση από πλευράς συμμαχιών από την αρχή της κρίσης και πως η καθυστέρηση αυτή δίνει το χρόνο προκειμένου να εξασφαλιστεί και η συμφωνία για το χρέος.

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντομπρόβσκις βλέπει στην Κομισιόν τον πιο σημαντικό σύμμαχο της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο Εurogroup. Θεωρεί ότι η ΕΕ θέλει να κλείσει σύντομα το θέμα της Ελλάδας προκειμένου να μην έχει δύο ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της αφού το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία ανησυχεί περισσότερο τους ηγέτες της Ευρώπης σε αυτή τη φάση.

Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των κύριων Νταΐνσελμπλουμ, Τσακαλώτου Σόιμπλε, Σαπέν Μοσκοβισί και Τόμσεν λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή του Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μπορεί να εκφράζεται η αισιοδοξία από την πλευρά του Mεγάρου Mαξίμου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι τις 9 Mαΐου. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Κομισιόν, υπάρχει μπροστά το μέτωπο ΔΝΤ-Σόιμπλε που επιδιώκουν λύση-πακέτο για το ελληνικό θέμα που θα περιλαμβάνει: την θεσμοθέτηση των αυτόματων διαδικασιών περικοπής δημοσίων δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και παράλληλα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Τόσο το Ταμείο όσο και η Γερμανία θα πιέσουν μέχρι τελευταία στιγμή προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα-κάβα με αυτόματες διαδικασίες χωρίς την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας. Ετσι ερμηνεύεται και η «έκρηξη» στελεχών του ΔΝΤ, που εξέφραζαν την οργή τους για το γεγονός ότι η Αθήνα στις προτάσεις που υπέβαλε στους θεσμούς αρνείται να δεσμευθεί ότι η όποια παρέκκλιση από τους στόχους δεν θα επέρχεται με μείωση δαπανών, αλλά πιθανώς και με επιβολή νέων φόρων, κάτι που το Ταμείο θεωρεί αδιανόητο.

Πηγή: thetoc.gr