Συμφωνία για τον αυτόματο μηχανισμό & κίνδυνος εκλογών

Gazzetta team
Συμφωνία για τον αυτόματο μηχανισμό & κίνδυνος εκλογών
Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι οποιοδήποτε σχέδιο αναγκάζει την Αθήνα να δεσμευτεί σε εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα, ίσως οδηγήσει σε εκλογές.

Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη μετά το νέο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση αναφέρεται το CNBC.

To αμερικανικό δίκτυο, τονίζει ότι οι δανειστές θέλουν ένα προληπτικό σχέδιο με μέτρα που θα νομοθετηθούν στη Βουλή και τα οποία θα πυροδοτούν αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους. Η ελληνική κυβέρνηση όμως θεωρεί ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει για ένα υποθετικό ενδεχόμενο. Έχει προτείνει και αυτή ένα μηχανισμό «δημοσιονομικής διόρθωσης», αλλά το ΔΝΤ επιμένει στην εγγραφή των μέτρων σε νόμο.

Ο νέος μηχανισμός προϋπόθεση για την συζήτηση για το χρέος

«Οι δανειστές θέλουν να δουν ένα μενού αξιόπιστων και συγκεκριμένων μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων, χωρίς μηχανισμούς αυτόματης πυροδότησης (αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018)», έγραψε σύμφωνα με το CNBC ο Wolfgango Piccoli, πρόεδρος της εταιρίας επενδυτικών συμβούλων Teneo Intelligence.

«Αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί χωρίς αυτό το προληπτικό πακέτο, οι δανειστές δεν θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους που απαιτεί η Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο οι πιστωτές προσπαθούν να κρατήσουν εντός προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ζητήσει πολιτική υποστήριξη από την Ελλληνική Βουλή για το πρόσθετο πακέτο, σχολιάζει ο πρόεδρος της Teneo Intelligence και εξηγεί για ποιο λόγο αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο:

«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα είναι σε θέση να πουλήσει στο δικό του κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) οποιοδήποτε σχέδιο για το προληπτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει, όπως προτείνει η Αθήνα, οριζόντιες περικοπές 5%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Από την άλλη, οποιοδήποτε σχέδιο θα αναγκάζει την Αθήνα να δεσμευτεί σε εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα, όπως θέλουν οι δανειστές, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πουληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εκλογών θα αυξηθεί πάλι», προειδοποίησε o Wolfgango Piccoli.

«Στο τέλος θα συμφωνήσουν...»

Ο Daniel Morris, υπεύθυνος στρατηγικών επενδύσεων στην BNP Paribas, δηλώνει στο CNBC ότι η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι θα βρεθεί κάποιου είδους λύση για να σπάσει ο πάγος. «Έχουμε βρεθεί και κατά το παρελθόν σε αυτό το σημείο και το μοτίβο φαίνεται να είναι πως θα κινηθούμε προς τη διορία και θα υπάρξει κάποια ανησυχία, αλλά πιστεύω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές τώρα είναι πως δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή στην κρίση της ευρωζώνης όπως το 2011 και το 2012» σημείωσε, προσθέτοντας πως στο τέλος η ευρωζώνη θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα.


Πηγή: thetoc.gr