Δίπλα μας ο Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, είπε

Gazzetta team
Δίπλα μας ο Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, είπε
Τις αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλούν οι εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα στο πακέτο προληπτικών μέτρων το οποίο επιμένουν ΔΝΤ και Σόιμπλε να ψηφιστεί από τη Βουλή για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις, ήταν αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα», ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκδήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως «το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

Πηγή: topontiki.gr