«Αδιέξοδο Τσίπρα, στο κενό η Σύνοδος Κορυφής»

Gazzetta team
«Αδιέξοδο Τσίπρα, στο κενό η Σύνοδος Κορυφής»
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.

Ένα σκηνικό κρίσης και αδιεξόδου περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών το βράδυ της Τρίτης στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Κοινό σημείο των σχετικών ρεπορτάζ είναι ότι ο Τσίπρας πιέζει για νέα Σύνοδο Κορυφής, ενώ τα χρήματα στην Αθήνα τελειώνουν και οι φήμες για νέες εκλογές επανέρχονται στο προσκήνιο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.

Η Bild αναφέρει ότι το τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε ήδη από το βράδυ της Τρίτης. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νομοθετικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χωρίς αυτές δεν μπορεί να λάβει χρήματα από το τρίτο πακέτο διάσωσης», αναφέρει η εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι εκτός από τα αποθεματικά νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ, Βουλής και ΟΑΕΔ, έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, «μια συμφωνία δεν είναι ορατή. Ο Τσίπρας δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Τσίπρας προσπαθεί να βρει πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο, αλλά οι προοπτικές επιτυχίας γι' αυτό είναι πολύ περιορισμένες. Οι αρχηγοί κρατών σε παρόμοιες περιπτώσεις παραπέμπουν στα κλιμάκια των δανειστών, τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή είναι στη δική τους αρμοδιότητα. «Εάν δε συμφωνήσει μαζί τους ο Τσίπρας, δεν υπάρχει τίποτα να συμφωνήσει με τους αρχηγούς των κρατών».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα φέρουμε στη Βουλή κανένα επιπλέον μέτρο. Αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας και το νομικό μας σύστημα». Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «ο Τσίπρας δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για μεταρρυθμίσεις. 14 Βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί μόλις 153 από τις 300 έδρες».

«Πάλι αδιέξοδο»

Η συντηρητική Welt του Βερολίνου αναφέρει ότι «ο Τσίπρας πιέζει για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την απειλή της χρεοκοπίας» και προσθέτει: «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν: Δεν υπάρχει πρόοδος για τα μέτρα, άρα δεν υπάρχει ανάγκη για Eurogroup. Τα χρήματα στην Ελλάδα όμως τελειώνουν την 1η Μαΐου και ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος προειδοποιεί για την παραίτησή του».

Το ρεπορτάζ αναφέρει στις φήμες για εκλογές και σημειώνει ότι «αν ο Τσίπρας τις χάσει, τότε οι συντηρητικοί (σ.σ. η ΝΔ) θα αναλάβουν να εφαρμόσουν το δικό του Μνημόνιο. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δε δείχνουν πρόθυμα να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις έδρες τους στη Βουλή».

Αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «βαδίζουμε σιγά σιγά πάλι σε αδιέξοδο», ωστόσο άλλη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα τονίζει ότι «χρειάζονται γερά νεύρα, αλλά ο Τσίπρας στο τέλος θα τα καταφέρει». Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, τα ταμεία αδειάζουν και η κυβέρνηση δεσμεύει τα τελευταία αποθεματικά δημοσίων οργανισμών.

«Όπως το καλοκαίρι του 2015»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Τσίπρας βλέπει ανάγκη για συνομιλίες, ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και προσθέτει ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας, τότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές».

Το n-tv αναφέρει ότι «είναι ασαφές εάν και πότε μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν φήμες ότι ο Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

H Tagesspiegel περιγράφει μια «Ελλάδα πριν την χρεοκοπία» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όπως και το καλοκαίρι του 2015, η χρεοκοπία απειλεί πάλι την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει τώρα σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής».

Πηγή: thetoc.gr