«Στάχτη» 800 εκατ. δολάρια των τζιχαντιστών σε αεροεπιδρομές

Gazzetta team
«Στάχτη» 800 εκατ. δολάρια των τζιχαντιστών σε αεροεπιδρομές
Σε περίπου 800 εκατ. δολάρια εκτιμά αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος τα μετρητά του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών.

Όπως παραδέχθηκε ο στρατηγός Πίτερ Γέρστεν που ζει στην Βαγδάτη, οι ΗΠΑ έχουν στοχεύσει κατ' επανάληψη τους οικονομικούς πόρους της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το 2014, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκαλούσε τον ISIS ως την «καλύτερα χρηματοδοτημένη τρομοκρατική οργάνωση» που είχε συναντήσει ποτέ.

Σύμφωνα με τον Γέρστεν, περίπου 20 επιδρομές στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους είχαν αποκλειστικά ως στόχο τα μετρητά τους, ωστόσο δεν διευκρινίζεται με ποιον τρόπο ο αξιωματούχος είναι σε θέση να εκτιμήσει το ποσό που έχει καταστραφεί.

Σε μια περίπτωση, λέει, περίπου 150 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι καταστράφηκαν μετά από επιδρομή σε ένα σπίτι στη Μοσούλη, στο Ιράκ.

Παρότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την περιουσία του Ισλαμικού Κράτους, ΄με την καταμέτρηση των εσόδων από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες και τη φορολογία, υπολογίζεται πως το «κομπόδεμα» της οργάνωσης ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Πηγή: ethnos.gr