+slo-gun

Και τώρα; Ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Και τώρα; Ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Και τώρα; Ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Με τηλεδιάσκεψη αποφασίζει το βράδυ της Μ. Τρίτης ο Ντάισελμπλουμ για το έκτακτο Eurogroup - Κατατέθηκε η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα - Εκλεισε το πακέτο €5,4 δισ., κόκκινα δάνεια στο σφυρί από 1.1.2018 και αφορολόγητο €8.900 σβήνοντας με τρικ την «κόκκινη γραμμή».

Πριν τις 17:00 το απόγευμα της Μ. Τρίτης ξεκίνησε η συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου για την νομική μορφή των προληπτικών μέτρων.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όμως διακόπησαν ξαφνικά οι συζητήσεις για να ενημερώσουν οι Θεσμοί τους προϊσταμένους τους Λαγκάρντ, Ντράγκι, Μοσκοβισί.

Αντικείμενο της συνομιλίας θα είναι σύμφωνα με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό. Ωστόσο η πλευρά των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμένα μέτρα δημιουργώντας πρόβλημα στις συνομιλίες.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν από τις 17:30 το απόγευμα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους ομολόγους του και περιμένει την απάντηση των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν περιμένει σύμφωνα με δήλωσή του τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων την Μ. Τρίτη, οι οποίες ίσως συνεχιστούν την Μ. Τετάρτη.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Πέμπτης απέφυγε να απαντήσει θετικά.

 

 

 

Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων την Μ. Τρίτη έδωσε το παρόν και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με τη νομικη διάσταση του προληπτικού πακέτου μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Μ. Τρίτης τηλεδιάσκεψη των μελών του κουαρτέτου στην αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να αποφασιστεί αν επαρκούν οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης. Πιθανόν στην τηλεδιάσκεψη να συμμετέχουν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόσθετη εγγύηση που ζητούν οι δανειστές

Οπως είχε δημοσιεύσει το Βήμα την Κυριακή 24 Απριλίου η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόσθεση εγγύηση που ζητούσαν οι δανειστές με αυτόματα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία.

 

 

Η πρόταση προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018) μετά από εισήγηση του ανεξάρτητου Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Προβληματισμός επικρατούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου υιοθέτησαν πλήρως την απαίτηση του ΔΝΤ και ζήτησαν συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και όχι γενικές διατυπώσεις όπως προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τους δανειστές. Απαιτούν λίστα μέτρων με μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων.

 

Οι επόμενες ώρες ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης θα κρίνουν αν υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμού για το περιεχόμενο και τη νομική μορφή του έξτρα πακέτου έτσι ώστε να κλειδώσει το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να συζητήσει την έναρξη των διαδικασιών για την  αναμόρφωση των χαρακτηριστικών εξυπηρέτησης (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

Έσβησαν τις κόκκινες γραμμές για δάνεια - αφορολόγητο

Παρά τη διαφωνία για το έξτρα πακέτο την Δευτέρα έκλεισε, μετά από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων, το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ που βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων από τις αρχές Ιανουαρίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στα κόκκινα δάνεια και στο θέμα του αφορολόγητου μέσω νέας μείωσης.

Το ντιλ οδηγεί στο σφυρί όλα τα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018. Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που ζητούσε η κυβέρνηση.  Ωστόσο πρόκειται επί της ουσίας για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές καθώς σε κάθε περίπτωση το σύστημα δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2017.

Το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία κόκκινη γραμμή των 9.090 ευρώ τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Το «τρικ» που βρήκαν οι δυο πλευρές προβλέπει ότι ένας μισθωτός με δύο ανήλικα παιδιά θα δικαιούται παραπάνω από 8.900 όπου υποχώρησε η βάση, ώστε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και να μην εκτεθεί πολιτικά Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν καταθέτει νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ.

Ξαφνικά σαρώνουν τα διαθέσιμα

Σε μία κίνηση που περνάει επικοινωνιακά το μήνυμα της επείγουσας κατάστασης η κυβέρνηση σαρώνει συντονισμένα τα διαθέσιμα των νοσοκομείων, της Βουλής και προσεχώς του ΕΟΠΥΥ δημιουργώντας κλίμα που θυμίζει το περσινό καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το στενό κυβερνητικό κύκλο, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα πραγματικά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου αυτή τη στιγμή και κατά πόσο πέρα από το ορόσημο της 20ης Ιουλίου (λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 2,3 δισ. ευρώ) υπάρχει πρόβλημα και τον Μάιο σε συνδυασμό με την πορεία των εσόδων που εμφανίζουν κάμψη.

Ορισμένοι κύκλοι συνδέουν τις ξαφνικές αυτές κινήσεις που έλαβαν αμέσως δημοσιότητα με την (λογική) σκέψη ότι είναι ανάγκη να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.
 

Τι αναφέρει η κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.    

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

ΤΟ ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.      

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.   

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη».

 
Πηγή tovima.gr

Best of internet