Κάθε Μάιο νέα μέτρα, προκειμένου να συμφωνήσουν με την Τρόικα

Gazzetta team
Κάθε Μάιο νέα μέτρα, προκειμένου να συμφωνήσουν με την Τρόικα
Αυτή τη δέσμευση προτείνει στους δανειστές να αναλάβει η κυβέρνηση και μάλιστα δια νόμου για να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψήφισης τώρα των πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ.

Κάθε Μάιο, θα έχουμε και νέα μέτρα. Και όχι οποιαδήποτε μέτρα αλλά μειώσεις δημοσίων δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων. Τουλάχιστον αυτή τη δέσμευση προτείνει στους δανειστές να αναλάβει η κυβέρνηση –και μάλιστα δια νόμου- προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της εδώ και τώρα νομοθέτησης μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με προοπτική εφαρμογής το 2017 και το 2018 στην περίπτωση μη εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν πολιτικό «τακτικισμό» που αποσκοπεί στο να μην έρθουν αντιμέτωποι οι βουλευτές των δύο ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού με το να ψηφίσουν αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολα μέτρα τα οποία μάλιστα θα έρθουν να προστεθούν στο λογαριασμό των 5,4 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η ελληνική πρόταση; Να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη η πρόβλεψη του μνημονίου στη σελίδα 1016. Τι ορίζει αυτή; «Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα (σ.σ αναφέρει τον Οκτώβριο του 2016) αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018.

Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών». Αυτή η φράση θα εμπλουτιστεί, θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα ψηφιστεί εκ νέου προκειμένου να ικανοποιηθεί και το Eurogroup το οποίο ζήτησε αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και νομοθέτηση για το προληπτικό πακέτο μέτρων.

Ο Μάιος δεν αναφέρθηκε τυχαία. Θα νομοθετηθεί πρόβλεψη η οποία θα επιβάλλει στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών κάθε Μάιο να προχωρεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών αν από τις εκθέσεις της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει μη εκπλήρωση του δημοσιονομικού στόχου της προηγούμενης χρονιάς.

Η διάταξη που σχεδιάζει η ελληνική πλευρά, θα κάνει ρητή αναφορά σε περικοπές δαπανών αλλά θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Αν αυτή η ελληνική πρόταση γίνει δεκτή, τότε είναι πιθανό, με νέες αμοιβαίες υποχωρήσεις ειδικά στο θέμα του αφορολογήτου, να συγκληθεί η συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.

Πηγή: thetoc.gr