Λείπουν 4 δισ. για τη συμφωνία

Gazzetta team
Λείπουν 4 δισ. για τη συμφωνία
Αγώνα δρόμου πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για να προλάβει μέσα σε τρία, το πολύ, 24ωρα τις ημερομηνίες και να μην χαθεί η προθεσμία για έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Ο αγώνας αυτός όμως φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από δύσκολος καθώς ενώ έχουν κλείσει σε γενικές γραμμές τα μεγάλα θέματα ασφαλιστικού και φορολογικού, μαζί με τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο ακόμη και το βασικό πακέτο θα πρέπει να περιλάβει μέτρα επιπλέον περίπου 350μ εκατομμυρίων ευρώ.
Από το βασικό πακέτο των 5,4 δισ,. Ευρώ λείπουν περίπου 70 με 100 εκατομμύρια από τις συντάξεις και εδώ είναι ένα θέμα το από που θα βρεθούν και ποιες θα είναι οι επιπλέον περικοπές που θα γίνουν και ποιους θα αφορούν, ενώ λείπουν και περίπου 200 με 250 εκατομμύρια από φόρους. Τα δυο πακέτα φόροι και συντάξεις επηρεάζουν το ένα το άλλο και έτσι μένει να δούμε μέσα στα επόμενα 24ωρα από που θα εισπραχθούν τα επιπλέον χρήματα. Έρχεται δηλαδή ή επιπλέον μείωση στις συντάξεις ή επιπλέον φόροι ή και τα δύο μαζί.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα μέτρα. Η κυβέρνηση συμφώνησε και στα προληπτικά ύψους 3,6 δισ. τα οποία θα πρέπει να αποφασιστούν και να ψηφιστούν. Τα μέτρα αυτά για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης είναι δυο φορές οι περικοπές στις συντάξεις. Το πακέτο αυτό που θα ανεβάσει τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα 9 δισ. είναι βαρύ και θα προκαλέσει αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΑΝΕΛ καθώς τα επιπλέον, τα προληπτικά μέτρα, θα περιλάβουν σίγουρα μειώσεις μισθών στο δημόσιο, αλλά και νέους βαρύτατους έμμεσους και άμεσους φόρους οι οποίοι θα είναι αναγκαστικά οριζόντιοι.
Ποιο θα είναι το πακέτο αυτών των μέτρων μένει επίσης να φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ωστόσο στους διαδρόμους τη;ς Βουλής και μεταξύ των βουλευτών κυκλοφορεί η φήμη ότι τα μέτρα αυτά όσο δυσβάσταχτα και εάν ακουστούν, αν και θα πρέπει να ψηφιστούν για να κλείσει η συμφωνία και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, στη συνέχεια θα αλλάξουν, σε βάθος χρόνο ή θα αντικατασταθούν, όπως έγινε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή τον φόρο στα τυχερά παιχνίδια...
Η αισιοδοξία πάντως κυβερνητικών βουλευτών ενέχει και μια παγίδα καθώς στην περίπτωση των παραπάνω φόρων τα μέτρα αυτά δεν ξεχάστηκαν, τα έσοδα από τους φόρους αυτούς απλά εισπράττονται με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα τα αναμενόμενα έσοδα από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ κατά μεγάλο μέρος τους θα καλυφθούν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.


Πηγή: newsit.gr