Έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Gazzetta team
Έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Μειώθηκε στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, μειωμένο κατά 189 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μείωση κατά 22,2%, κυρίως λόγω του περιορισμού των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 16,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε πτώση κατά 432 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η μείωση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, ενώ η μείωση των συναλλαγών που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεξαγωγή των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, στο δίμηνο, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη επίσης σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών περιορίστηκαν κατά 11% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 5,6%.

Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 613 εκατ. ευρώ, κατά 129 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, λόγω μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς επίσης για αμοιβές και μισθούς. Η βελτίωση αυτή αντιστάθμισε τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Τέλος, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων βελτιώθηκε και αυτό.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 91 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν μείωση κατά 32 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ των απαιτήσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 2,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων.

Πηγή newsbeast.gr