Υψηλό ρίσκο: Τα επίμαχα νομοσχέδια για διαβούλευση

Gazzetta team
Υψηλό ρίσκο: Τα επίμαχα νομοσχέδια για διαβούλευση
Κίνηση υψηλού ρίσκου από την κυβέρνηση να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια (ασφαλιστικό & φορολογικό) σήμερα, πριν τον 2o γύρο διαπραγματεύσεων.

Με μία κίνηση υψηλού ρίσκου επιλέγει να απαντήσει η κυβέρνηση προς τους δανειστές μετά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον θέτοντας σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη βδομάδα.

Η παρουσίαση των δύο νομοσχεδίων χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία και μάλιστα πριν από την εκκίνηση του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων- σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και αύριο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κ. Βελκουλέσκου- εμπεριέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές και να βάλει βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα νομοσχέδια στην βουλή εντός της εβδομάδας δεν έχει αλλάξει και πως θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σήμερα, θα κατατεθούν στην βουλή στα τέλη της εβδομάδας και θα εισαχθούν στις επιτροπές Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη και θα τεθούν στην κρίση του κοινοβουλίου μετά το Πάσχα. «Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Η δημοσιοποίηση των δύο νομοσχεδίων για δημόσια διαβούλευση δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια αφού δεν πρόκειται για νομοθέτηση αλλά καταγράφει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και να νομοθετήσει στην βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους δανειστές μέχρι στιγμής», αναφέρει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στο TheTOC.gr.

Σημειώνει δε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει την κυβέρνησης πως στις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους των δανειστών δεν τέθηκε κανένα θέμα για την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, οπότε κρίθηκε αναγκαία η κατάθεσή τους.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου στον βαθμό που οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο και ζητούν από την μία πλευρά να μειωθεί το αφορολόγητο και να επιβληθούν μεγαλύτερες περικοπές επικουρικών συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή πιέζουν την κυβέρνηση να ψηφίσει… προκαταβολικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το κλίμα και μετά από τις προειδοποιητικές δηλώσεις των κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι μονομερείς κινήσεις για να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες στην πρώτη αξιολόγηση, η Αθήνα παίζει για μία ακόμη φορά το χαρτί των επιθετικών κινήσεων στην διαπραγμάτευση με την διαβούλευση των δύο νομοσχεδίων, θέτοντας σε κίνδυνο την συνέχιση των συζητήσεων με τους δανειστές.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την φάση της δημόσιας διαβούλευσης, η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει ένα λελογισμένο ρίσκο αφού η κίνησή της δεν αφορά νομοθέτηση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω σε μειώσεις στο ασφαλιστικό ή στην μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.100 ευρώ, διαμορφώνοντας κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών και για την προκαταβολική ψήφιση μέτρων τριών δισ. ευρώ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιδοθεί σε νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι επιλογές του Μαξίμου

Η ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων λειτουργεί από την μία πλευρά ως μοχλός πίεσης της κυβέρνησης προς τους δανειστές – όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες –προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το Πάσχα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων απευθύνεται και στο εσωκομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ- ΚΟ και κόμμα- καταγράφοντας την επιμονή του Μαξίμου να παραμείνει πιστό στις κόκκινές γραμμές του αφορολόγητου και των επικουρικών συντάξεων. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση φαίνεται στρυμωγμένη στα σκοινιά αφού πλησιάζει το χρονικό όριο όπου κινδυνεύουν να στερέψουν τα κρατικά ταμεία, το φάντασμα του καλοκαιριού του 2015 πλανάται πάνω από την Αθήνα με τους δανειστές να ανοίγουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και να ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Στον... αστερισμό του ατυχήματος

Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύο επιλογές: να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό χωρίς συμφωνία με τους δανειστές και ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, ή να αναδιπλωθεί την τελευταία στιγμή και να υποχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων – κάβα ως αντίβαρο στην ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα βρίσκεται ξανά στον …αστερισμό του ατυχήματος με το φάντασμα του Grexit να πλανάται ξανά απάνω από την Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις να κινούνται σε οριακό σημείο.

Πηγή: thetoc.gr