Λίγοι οι «προνομιούχοι» με καθαρή σύνταξη άνω των 1000 €

Gazzetta team
Λίγοι οι «προνομιούχοι» με καθαρή σύνταξη άνω των 1000 €
Άπιαστο όνειρο θα είναι σχεδόν για το σύνολο των νέων συνταξιούχων μια τετραψήφια καθαρή σύνταξη.

Άπιαστο όνειρο θα είναι σχεδόν για το σύνολο των νέων συνταξιούχων μια τετραψήφια καθαρή σύνταξη. Μπορεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου να διέκρινε περιπτώσεις κατά τις οποίες θα υπάρξουν ακόμη και … αυξήσεις στις κύριες συντάξεις μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη και με 30 ή και 35 χρόνια συνεχούς ασφάλισης, η «καθαρή» σύνταξη –δηλαδή αυτή που θα απομείνει μετά την αφαίρεση των εισφορών υπέρ υγείας (6% στις μεικτές αποδοχές), του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης- είναι εξαιρετικά απίθανο το μηνιαίο ποσό νααναρριχηθεί στα επίπεδα των 1000 ευρώ.

Αυτό που κρύβει επιμελώς το υπουργείο Εργασίας είναι ότι για τον νέο τρόπο υπολογισμού, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές των τριών ή των πέντε εργάσιμων χρόνων με τις καλύτερες αποδοχές αλλά το σύνολο του εργασιακού βίου (σ.σ για την ακρίβεια, το πώς ακριβώς θα υπολογίζονται οι λεγόμενες συντάξιμες αποδοχές είναι ένα ερώτημα καθώς το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα προσαρμόζει τις αποδοχές που εισπράχθηκαν πριν από δεκαετίες ώστε να έρθουν κοντά στο σήμερα). Αυτό στην πράξη θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εισπράξει 1000 ευρώ για τα πρώτα 10 χρόνια του εργασιακού του βίου και 2000 ευρώ για τα υπόλοιπα 10, θα βγει στη σύνταξη με συντάξιμο μισθό 1500 ευρώ και όχι με 2000 ευρώ όπως θα συνέβαινε με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. Και μόνο λοιπόν ο παράγοντας «υπολογισμός συντάξιμου μισθού με όλο τον εργασιακό βίο» οδηγεί σε μείωση των συντάξεων ακόμη και πάνω από 20%.

Για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, το νέο σύστημα θα ισοδυναμεί με «ξαφνικό θάνατο». Ο νόμος «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» που θα έπρεπε κανονικά να ισχύσει από την 1/1/2015, προέβλεπε ότι οι συνταξιούχοι του 2016 θα έπαιρναν τρεις επιμέρους συντάξεις:

1. Τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ

2. Ένα πρώτο αναλογικό κομμάτι σύνταξης το οποίο θα υπολογιζόταν με βάση το υφιστάμενο σύστημα (καλύτερη τριετία, 5ετία κλπ) αλλά με βάση τις συντάξιμες αποδοχές μέχρι το 2010 και

3. Ένα δεύτερο αναλογικό κομμάτι σύνταξης με βάση τις αποδοχές από το 2011 και μετά όπου οι υπολογισμοί θα γίνονταν με βάση το μέσο όρο των αποδοών όλης της περιόδου από το 2010 μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης.

Ο νόμος που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή δεν θα προβλέπει τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη τους. Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ένας: βασική σύνταξη συν αναλογική που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργασιακού βίου επί τον συντελεστή αναπλήρωσης.

Αυτό που φυσικά ενδιαφέρει όσους θα θελήσουν να βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα, είναι το πόσα θα βάζουν στην τσέπη τους. Αν λοιπόν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι και εισφορές αλληλεγγύης, τα ποσά είναι αυτά που εμφανίζονται στους ακόλουθους πίνακες:



Πηγή: thetoc.gr