Το σχέδιο για την «ήπια» εκκένωση της Ειδομένης

Gazzetta team
Το σχέδιο για την «ήπια» εκκένωση της Ειδομένης
Το... στοίχημα της Ειδομένης, με την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε κοντινά κέντρα φιλοξενίας πριν έρθουν οι γιορτές του Πάσχα, θέλει να κερδίσει η ΕΛΑΣ.

Το... στοίχημα της Ειδομένης, με την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε κοντινά κέντρα φιλοξενίας πριν έρθουν οι γιορτές του Πάσχα, θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία. Το σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της περιοχής, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, έχει λάβει εντονότερο χαρακτήρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες περιορισμού της δράσης των παράξενων ΜΚΟ και προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχό τους. Οι έλεγχοι, οι προσαγωγές και συλλήψεις αλληλέγγυων εθελοντών, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Η σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση οικογενειών προσφύγων συνεχίζεται, με χαμηλότερους όμως ρυθμούς, συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες. Δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να σχεδιαστεί αστυνομική επιχείρηση ήπιας απομάκρυνσης όσων απομείνουν στον καταυλισμό, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους.

Αν η οικειοθελής αποχώρηση δεν φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί έως τις εορτές του Πάσχα, θα υπάρξει κάποιας μορφής πιεστικός εξαναγκασμός των ανθρώπων να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για την μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας. Ο χρόνος αυτής της ενέργειας θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα παραμείνουν στην Ειδομένη. Όταν κριθεί ότι είναι διαχειρίσιμος, θα υπάρξει αρχικά απομάκρυνση δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων όπως είχαμε δει και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή, για να ακολουθήσει... πρωνή αστυνομική επιχείρηση, προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να οδηγηθούν με ήπιο τρόπο, αν αυτός είναι εφικτός, σε λεωφορεία, με τα οποία θα μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας. Στο μεταξύ, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν έντονα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, εξαιτίας πληροφοριών για την εκδήλωση «αντιποίνων» της εκκένωσης, υπό την μορφή επεισοδίων και ταραχών.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η... διαφήμιση των βιομηχανικών αποθηκών, που έχουν TV και WiFi, και είναι κοντά στα σύνορα αν αυτά ανοίξουν. Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εκμίσθωσης πέντε εγκαταλελειμμένων ή κενών βιομηχανικών αποθηκών εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 2.000 άτομα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα αυξηθεί και πάλι η βούληση προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης εκεί.

Τα στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να προλάβουν αυτή την προθυμία, πριν κάποιοι αλλάξουν γνώμη, και σπεύδουν να δημιουργήσουν χώρους για την όσο το δυνατόν συντομότερη μετεγκατάστασή τους. Οι αποθήκες στα Λαγκαδίκια του νομού Θεσσαλονίκη, και οι άλλες τέσσερις στην περιφερειακή βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, εξετάστηκαν από αρμόδιους αξιωματικούς οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι έχουν τις προϋποθέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Σε αυτές τις υπό δημιουργία δομές, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, θα επιχειρηθεί η «φιλτραρισμένη» διαδικασία πρόσβασης, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος παράξενων ΜΚΟ και αλληλέγγυων εθελοντών, που ήταν ύποπτοι για την διασπορά φημών ανοίγματος των συνόρων και υποκίνησης ταραχών.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στην Ειδομένη, υποκινούμενα από κύκλους «αλληλέγγυων», οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιδράσουν στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής.

Κάθε Σαββατοκύριακο, όπως επισημαίνουν, συγκεντρώνονται στην Ειδομένη, Έλληνες «αλληλέγγυοι» από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμπαραστέκονται και καθοδηγούν τους αλλοδαπούς συντρόφους του, οι οποίοι είναι συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται σε ξένη χώρα και δεν γνωρίζουν τα... κατατόπια και τις αστυνομικές αντιδράσεις. Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Οι Έλληνες ‘αλληλέγγυοι’ οργανώνουν Γερμανούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Νορβηγούς και Βρετανούς και τους υποκινούν σε ταραχές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν πάντα τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα βίας γίνονται τις Κυριακές».


Πηγή: thetoc.gr