+slo-gun

Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών

Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών

Στις 19:30, έπειτα από νέες χρονικές μεταθέσεις, ξεκίνησε τελικά το σημερινό ραντεβού της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών

Αρχικά ήταν να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα, μετά πήγε για τις 18:00, για να ξεκινήσει τελικά μιάμιση ώρα αργότερα -κάτι που, προφανώς, σημαίνει ότι θα πάμε σε νέο ολονύχτιο θρίλερ.

Ο απογευματινός γύρος των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, για να κλειστεί συνάντηση, «πρέπει μία από τις δύο πλευρές να κάνει πίσω στις επικουρικές, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις απέχουν πολύ από αυτές που προτείνουμε, καθιστώντας ανέφικτη κάποια συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν περικοπές 700 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ και η απαίτηση της ευρωπαϊκής πλευράς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, απέχει από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση (350 εκατ. ευρώ). 

Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο πριν τις 7 το πρωί, ενώ είχε ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής.

Μετά από κάτι περισσότερο από 9 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση πάντως επείγεται να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την αξιολόγηση επί τη βάση των δύο κειμένων που συντάσσονται για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά προς τούτο δείχνουν δύο σημεία: αφενός η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη τα ξημερώματα ότι «πρέπει να κλείσει η συμφωνία» και αφετέρου το γεγονός ότι στο νέο ραντεβού που κλείστηκε αρχικά για τις 3 και στη συνέχεια για τις 4 μετά το μεσημέρι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος πέραν του οικονομικού επιτελείου και όλοι οι άλλοι υπουργοί που πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία όπως οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης.

Ενδεικτικό του θρίλερ και της έντασης που προηγήθηκε ήταν το γεγονός ότι στις 6 το πρωί όλη η ομάδα των τροικανών σε μια ασυνήθιστη κίνηση βγήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου προκειμένου να πάρει λίγο καθαρό αέρα μετά από εννέα ώρες συζητήσεων.

Ολονύχτιο θρίλερ

Νωρίτερα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε για τα δημοσιονομικά ότι «έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν. Ωστόσο, στο άθροισμα της απόδοσης των μέτρων αυτών θα υπάρχει στο τέλος διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η οποία είναι το επιχείρημα του Ταμείου ώστε να επιμείνει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε ερώτηση πάντως για το πώς σχολιάζει τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, ο κυβερνητικός παράγοντας απαντούσε: «Τι περιμένατε να πει ο Σόιμπλε;».

Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. 

Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όταν η συζήτηση έφτασε στα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet