Διπλωματική κρίση με τα Σκόπια για το χάος στην Ειδομένη (vid&pics)

Gazzetta team
Διπλωματική κρίση με τα Σκόπια για το χάος στην Ειδομένη (vid&pics)
Προφορικό διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ και συνάντηση Τόσκα σήμερα με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν στο ελληνικό έδαφος.

Χάος επικράτησε την Κυριακή στην Ειδομένη στα σύνορα με τα Σκόπια όπου περισσότεροι από 2000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να ρίξουν τον φράκτη σε τρία σημεία και να περάσουν τα σύνορα με τις Σκοπιανές ειδικές δυνάμεις να απαντούν με βροχή από δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αντλίες νερού ακόμη και με σφαίρες καουτσούκ, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Το θλιβερό σκηνικό μάλλον παρακολουθούν εκ του μακρόθεν οι ελληνικές αρχές προχωρώντας σε δύο αυστηρά διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου.

Μάλιστα η κάμερα της τηλεόρασης έδειξε τους σκοπιανούς αστυνομικούς να εισέρχονται εντός του ελληνικού εδάφους προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη κάτι που διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές.

Ο κ. Λαλάκος, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ' ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Τελικά λίγο μετά της 18:00 το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση εκτονώθηκε λόγω της βροχής που άρχισε να πέφτει με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να απομακρυνθούν από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα μετέδιδε από το πρωί το ΑΠΕ οι ρίψεις δακρυγόνων στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παραμένουν μπροστά από τον φράκτη ήταν συνεχείς.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έριχναν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδόνιζαν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

300 περιστατικά, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα

Τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της γειτονικής χώρας ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.


Η πρωινή μάχη

Οι μετανάστες που προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, κατάφεραν να παραβιάσουν την διπλή περίφραξη σε ένα σημείο.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Σήμερα ή θα σπάσουμε τον φράχτη, ή θα πεθάνουμε», έλεγαν, σύμφωνα με το RT, περιμένοντας με τα σακίδια στα οποία είχαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Το φυλλάδιο που ξεσήκωσε πρόσφυγες και μετανάστες

Από το Σάββατο είχαν κυκλοφορήσει στην περιοχή νέα φυλλάδια στα αραβικά που καλούσαν τους πρόσφυγες να μαζευτούν ώστε να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Ομάδα αλληλέγγυων με ευρωπαικά διαβατήρια που δεν μένουν σε ελληνικό έδαφος υποκίνησαν τα επεισόδια λένε αστυνομικές πηγές όπως μετέδωσε το Mega.

Η έρευνα των αρχών έχει προχωρήσει και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αθήνα: Καταδικαστέα και επικίνδυνη η βία από τους Σκοπιανούς

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης .

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

Εν τω μεταξύ πηγές του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ότι δεν υπήρξε παραβίαση των συνόρων από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις.

ΝΔ: Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά.

Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

Που είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Που είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών;

Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;».