Ανοιχτό μένει το ασφαλιστικό παρά το νέο ραντεβού

Gazzetta team
Ανοιχτό μένει το ασφαλιστικό παρά το νέο ραντεβού
Ανοικτά θέματα έμειναν στην τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς για το νέο ασφαλιστικό

Ανοικτά θέματα έμειναν στην τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς για το νέο ασφαλιστικό και οι δυο πλευρές θα έχουν και νέα συνάντηση πιθανόν το Σάββατο.

Το ποσοστό αναπλήρωσης, οι συντάξεις χηρείας και το ύψος των περικοπών στις επικουρικές ήταν τα αγκάθια που έπρεπε να διευθετηθούν στην σημερινή συνάντηση.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας εκπέμπουν σήματα ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στον κύριο όγκο των παρεμβάσεων και τονίζουν ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο έως τις 23 Απριλίου.

Ποιοί χάνουν τα περισσότερα με το νέο ασφαλιστικό

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές θα φέρει μειώσεις από 15% μέχρι 20% για τους νέους συνταξιούχους.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης, υψηλόμισθοι του ΙΚΑ και ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και πάνω.

Κερδίζουν όσοι φύγουν με 15ετία

Ευνοημένοι θα είναι κυρίως όσοι φεύγουν με 15ετία, παρά τη μειωμένη Εθνική Σύνταξη που θα λάβουν.

Στους χαμένους είναι η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα αποχωρήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, στα 60 με 40 χρόνια δουλειάς ή στα 67 με πάνω από 25 χρόνια ασφάλισης.

Ελαφρώς ευνοημένοι θα είναι όσοι φεύγουν στα 67 με 15ετία.

Το νέο σύστημα θα δίνει Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ σε όσους αποχωρούν με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Οσοι φεύγουν με 15-20 χρόνια θα παίρνουν Εθνική Σύνταξη μειωμένη κατά 2% κατά έτος.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το κουαρτέτο αποδέχθηκε και τους 2 από τους 10 συντελεστές στην κλίμακα αναπλήρωσης.

Συγκεκριμένα κλειδώνει το 0,77% για την πρώτη 15ετία και το 2% για τα 40 χρόνια και πλέον.

Το παζάρι επικεντρώνεται στον ενδιάμεσο βηματισμό της κλίμακας.

Οι δανειστές ζητούν μικρότερα ποσοστά για όσους φεύγουν με 15-25 χρόνια και μεγαλύτερα για όσους αποχωρούν με περισσότερα έτη ασφάλισης

Οι απαιτήσεις του κουαρτέτου που δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική πλευρά, θυσιάζουν τις μικρές συντάξεις στον βωμό της ανταποδοτικότητας, αλλά συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τις συντάξεις όσων φεύγουν με πολλά χρόνια αφού οι συντελεστές εφαρμόζονται κλιμακωτά.

Πόσο θα είναι το «μαχαίρι» στις επικουρικές

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περικοπές στις επικουρικές αναμένεται να κυμανθούν από 10% έως 40% (το εύρος τους θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια).Επίσης, αναμένεται η μείωση έως 20% (μεσοσταθμικά 10%) του εφάπαξ (σε νέους συνταξιούχους και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013) και η περικοπή του μερίσματος (έως 32%), οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Οι απώλειες ανά κλάδο

Δημόσιο: Οι απώλειες θα ξεκινούν από 10% και θα φθάνουν έως 25% -Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης.

ΔΕΚΟ και Τράπεζες: Οι απώλειες θα ξεκινούν από 10% και θα φθάνουν ως και 30% -Μόνοι ευνοημένοι θα είναι όσοι έχουν 15 με 20 έτη ασφάλισης.

ΙΚΑ: Οι απώλειες θα ξεκινούν από το 5% και θα φτάνουν και το 30% -Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν υψηλό μισθό και πολλά έτη ασφάλισης.

ΟΑΕΕ: Οι απώλειες θα ξεκινούν από 5% ως και θα φθάνουν έως 20%, κυρίως για εκείνους που έχουν πληρώσει εισφορές με υψηλές κατηγορίες.

Πηγή: thetoc.gr