Πέσαμε από τα σύννεφα! Και ο Στρος Καν στα Panama Papers

Gazzetta team
Πέσαμε από τα σύννεφα! Και ο Στρος Καν στα Panama Papers
Η «LSK Partners», μία επενδυτική εταιρεία την οποία διηύθυνε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, είχε βοηθήσει τους πελάτες της να ανοίξουν εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ.

Ο πρώην "Δον Ζουάν" του ΔΝΤ εμπλέκεται στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που αποκάλυψαν τα έγγραφα "Panama Papers".

O Ντομινίκ Στρος Καν εμπλέκεται στο σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σεισμό στην διεθνή κοινότητα με την γαλλική εφημερίδα "Le Monde" - η οποία συμμετείχε στην έρευνα - να αποκαλύπτει ότι η "LSK Partners ", μία εταιρεία την οποία διηύθυνε ο πρώην επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, είχε πάρε - δώσε με την εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών "Μοσάκ Φονσέκα".

Η επενδυτική εταιρεία, τα ηνία της οποίας είχε ο Στρος Καν και η οποία κήρυξε πτώχευση το 2014- είχε βοηθήσει τους πελάτες της να ανοίξουν εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η εταιρεία "LSK" άνοιξε συνολικά 31 offshore μέσω μιας θυγατρικής, ονόματι "Αssya Asset Management Luxembourg" (AAML). Με την βοήθεια αυτών των εταιρειών οι πελάτες μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο ή το Χονγκ Κονγκ.

Στο πελατολόγιο της "LSK" ανήκαν κυρίως πλούσιοι Γάλλοι και Ασιάτες παραγωγοί οπτικοακουστικών μέσων. Η επενδυτική εταιρεία "LSK" με έδρα το Λουξεμβούργο είχε δύο ιδρυτές. Εκτός από τον Στρος Καν και τον αποβιώσαντα Τιερί Λεν. Στις 23 Οκτωβρίου ο Γαλλοισραηλινός Τιερί Λεν έθεσε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον 23ο όροφο κτιρίου του Τελ Αβίβ- (ήταν κάτοικος του Τελ Αβίβ) και αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Στη συνέχεια η LSK Partners εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο ανακάλυψε επιπρόσθετες εκκρεμότητες, τις οποίες προηγουμένως δεν γνώριζε και οι οποίες επιβαρύνουν την εύθραυστη κατάσταση της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι , ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ διατηρούσε μερίδιο 15% στη LSK Partners, προσβλέποντας να τη χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για τα δικά του επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund).

Ο Στρος-Καν αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της LSK Partners τρεις ημέρες πριν από την αυτοκτονία του Τιερί Λεν.

Πηγή: protothema.gr