Ακόμα 200 μετανάστες επαναπροωθούνται στην Τουρκία

Gazzetta team
Ακόμα 200 μετανάστες επαναπροωθούνται στην Τουρκία
Η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει αύριο Τετάρτη στην επανεισδοχή άλλων 200 μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην πόλη Δικελί αύριο το πρωί, διευκρίνισε αξιωματούχος στο γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας της Σμύρνης (Ιζμίρ).

Καμιά λεπτομέρεια δεν δόθηκε για την επιμελητειακή διάσταση αυτής της επιχείρησης ή την εθνικότητα των μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο να προχωρήσουν στην επανεισδοχή κανενός μετανάστη σήμερα.

Η Ελλάδα επαναπροώθησε χθες Δευτέρα μια πρώτη ομάδα 202 προσώπων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία υπεγράφη την 18η Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία με σκοπό την αποτροπή της ροής παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών, που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου στο Δικελί, ήταν Πακιστανοί, Αφγανοί και Ιρανοί, ενώ μόνο δύο ήταν Σύροι.

Αφού καταγράφηκαν και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, όλοι, πλην των Σύρων, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε κέντρα υποδοχής στην περιοχή Σαράντα Εκκλησίες (Κιρκλάρελι· βορειοδυτικά).

Θα παραμείνουν εκεί εν αναμονή της εξέτασης από τις τουρκικές αρχές των φακέλων τους ενόψει της ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η συμφωνία προβλέπει την επανεισδοχή από την Τουρκία όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου και ακόμη τονίζει ότι για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται από την Ελλάδα, άλλος ένας θα μετεγκαθίσταται σε κάποια χώρα της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με όριο τους 72.000 ανθρώπους.

Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά επιβράδυνε τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από ΜΚΟ, οι οποίες τονίζουν κυρίως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται «ασφαλής χώρα» για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η Διεθνής Αμνηστία την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επαναπροωθεί παράνομα περίπου 100 Σύρους πρόσφυγες καθημερινά στην εμπόλεμη πατρίδα τους, κάτι που η Άγκυρα διέψευσε κατηγορηματικά.

Πηγή: newsbeast.gr