ΕΛΑΣ: Σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί ο υποκλοπέας

Gazzetta team
ΕΛΑΣ: Σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί ο υποκλοπέας
Θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η περίπτωση εντοπισμού της συσκευής από την οποία υποκλάπηκε η συνομιλία, πόσο μάλλον για εκείνον που την υπέκλεψε.

«Ανήμπορη» και χωρίς δικαιοδοσία έρευνας εμφανίζεται η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ενεργήσει σχετικά με την υπόθεση υποκλοπής τηλεφωνικών επικοινωνιών στελεχών του ΔΝΤ, που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Ακόμη και αν άνοιγε ο δρόμος, αν δινόταν δηλαδή η δυνατότητα διερεύνησης από κάποιον από τους εμπλεκόμενους, πολύ δύσκολα θα υπήρχε σοβαρό αποτέλεσμα, καθώς είναι άγνωστο αν οι υποκλαπείσες συνομιλίες προέρχονται από τηλεφωνική επικοινωνία ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, που θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Αν και αυτό το εμπόδιο υπήρχε περίπτωση να ξεπεραστεί, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η περίπτωση εντοπισμού της συσκευής από την οποία υποκλάπηκε η συνομιλία, πόσο μάλλον για εκείνον που την υπέκλεψε, επισημαίνουν έλληνες αξιωματούχοι.
Πως θα γινόταν η έρευνα

Αρχικά θα έπρεπε να διερευνηθεί, ο ακριβής χρόνος της συνομιλίας, αν κάποιος από τους εμπλεκόμενους και κυρίως η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, στις 19 Μαρτίου, πιθανή ημερομηνία της συνομιλίας, βρισκόταν στη χώρα μας και που. Στο ενδεχόμενο όλοι οι «συνομιλητές» να βρίσκονταν εκτός Ελλάδας, τότε η έρευνα θα αναζητούσε «ψύλλους στα άχυρα». Αν η ημερομηνία είναι ορθή, η κ. Βελκουλέσκου βρισκόταν στη χώρα μας. Στην υποκλοπή, αν έχει γίνει από «οργανωμένο δίκτυο», ενδεχομένως έχουν χρησιμοποιηθεί σύγχρονα δορυφορικά μέσα και όχι «απαρχαιωμένα»... βαλιτσάκια. Με όποιον τρόπο και αν έχει γίνει, όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα αποτελέσματα μια ενδεχόμενης έρευνας θα ήταν από «φτωχά» έως ανύπαρκτα...

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν σε αυτή την υποκλοπή εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, πόσο μάλλον αν πρόκειται για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως έσπευσε να κατηγορήσει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Wikileaks. Η απόδοση του ονόματος Velculescu ως Velkouleskou, σημείωνε η εφημερίδα, ήταν ενδεικτικό ότι «μεσολάβησε ελληνικό χέρι». Ωστόσο, το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.
Τι είπε η ΕΥΠ

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος κατονομάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ ως «ο έμπιστος άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα και η εύλογη πηγή διαρροής», μερικές ώρες αργότερα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών».

Βέβαια η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ανησυχία της για το περιστατικό των υποκλοπών, ζητώντας από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των στελεχών αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο θεωρεί τις ελληνικές αρχες ύποπτες για την επίμαχη υποκλοπή των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου.


Πηγή: thetoc.gr