Έσπασε το box office παρά τις κακές κριτικές το Batman Vs Superman

Gazzetta team
Έσπασε το box office παρά τις κακές κριτικές το Batman Vs Superman
Είναι επίσημο: το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής μπλοκμπάστερ του 2016 «Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» είναι η πρώτη ταινία δράσης με χείριστες κριτικές και βαθμολογία κατά μέσο όρο στον γνωστό ιστότοπο Rotten Tomatoes μόλις 29%.

Αν και το φιλμ είχε σημαντικές εισπρακτικές απώλειες στο δεύτερο τριήμερό του, με την πτώση του να υπολογίζεται στο 70% παγκοσμίως, αυτό δεν σημαίνει ότι το στούντιο της Warner δεν πέτυχε τον αρχικό του στόχο, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχόλια για την ταινία είναι κυρίως θετικά.

Με το χάσμα ανάμεσα στην κριτική και στο κοινό που έσπευσε να δει Μπάτμαν και Σούπερμαν μαζί στην οθόνη, μεγαλύτερο από ποτέ, επιχειρούμε μια αναδρομή στο μπρα ντε φερ των δύο μονομάχων στα κινηματογραφικά ταμεία.

Νικητής; Ο πολυθρύλητος Aνθρωπος-Νυχτερίδα. Απαριθμώντας τις βασισμένες στο σύμπαν του Μπάτμαν επτά ως σήμερα ταινίες, το σύνολο των εισπράξεων παγκοσμίως δείχνει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, στο στρατόπεδο του Σούπερμαν, το σύνολο των εισπράξεων από έξι ταινίες στα ταμεία ανά τον κόσμο δεν είναι μεγαλύτερο από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η απάντηση για το προβάδισμα του Μπάτμαν δεν αφορά τόσο τη δημοτικότητα των δύο αντιπάλων και τα προφίλ των ηθοποιών που τους υποδύονται (ο Μπάτμαν είναι πάντα ένας γνωστός ηθοποιός για να θυμίσουμε τους Μάικλ Κίτον, Τζορτζ Κλούνεϊ και Κρίστιαν Μπέιλ που φόρεσαν τη μαύρη του στολή πριν από τον Μπεν Αφλεκ, ενώ Σούπερμαν «ντύνεται» συνήθως ένας ανερχόμενος στις παρυφές του σταρ σύστεμ, όπως οι Κρίστοφερ Ριβ, Μπράντον Ράουθ και Χένρι Κάβιλ) όσο μια επιτυχημένη τριλογία. Αυτή του «Σκοτεινού ιππότη» από τον Κρίστοφερ Νόλαν που απέκτησε κινηματογραφική ηγεμονία και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε λιγότερο από μία δεκαετία χάρη στα «Batman begins» (2005), «Ο σκοτεινός ιππότης» (2008) και «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή» (2012). Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, πως το δεύτερο κεφάλαιο της τριλογίας εκτινάχθηκε εμπορικά βγαίνοντας στις αίθουσες μετά τον αιφνίδιο χαμό του Χιθ Λέτζερ, που, υποδυόμενος τον Τζόκερ τιμήθηκε μετά θάνατον από την Αμερικανική Ακαδημία με ένα Οσκαρ.

Το στούντιο της Warner Bros και η DC Entertainment, στέγη και των δύο φραντσάιζ, δυσκολεύτηκαν να επανεκκινήσουν τη σειρά του Σούπερμαν και να βρουν μία κάποια αίγλη. Το 1978, το «Σούπερμαν» με τον Κρίστοφερ Ριβ ήταν η πρώτη επιτυχημένη υπερηρωική περιπέτεια του Χόλιγουντ με 499 εκατομμύρια δολάρια στα αμερικανικά ταμεία, βάσει των υπολογισμών πάνω στον πληθωρισμό της τιμής των εισιτηρίων. Τα τρία επόμενα φιλμ δεν είχαν ανάλογη καλή τύχη.

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον του στούντιο επικεντρώθηκε στον Μπάτμαν, με το ομώνυμο πετυχημένο φιλμ του 1989 διά χειρός Τιμ Μπάρτον.

Ο εξωγήινος Σούπερμαν επανήλθε το 2006 με το «Superman: Η επιστροφή» του Μπράιαν Σίνγκερ, αλλά τα 391,1 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν απογοητευτικά. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και η συνεργασία δύο σκηνοθετών, του αμφιλεγόμενου Ζακ Σνάιντερ ως ενορχηστρωτή και του Κρίστοφερ Νόλαν σε ρόλο συμβούλου και παραγωγού, για να ξεκολλήσει... το κάρο με το «Ανθρωπος από ατσάλι» το 2013 και συνολικές εισπράξεις από τις αγορές στα 668 εκατομμύρια δολάρια.

Ετσι, φτάσαμε στην πρώτη κινηματογραφική σύμπραξη ή καλύτερα, διαμάχη των δύο «μεγάλων» με το πολυδάπανο «Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» που έσκισε στα ταμεία με ντεμπούτο στα 422,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, το καλύτερο στα χρονικά των υπερηρωικών περιπετειών.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες ότι ο Μπεν Αφλεκ έχει γράψει το δικό του σενάριο για τον σούπερ ήρωα με τη μαύρη κάπα, στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση μηνύματα συνέχισης της ιστορίας του μαύρου ιππότη και εκτός της επερχόμενης περιπέτειας «Suicide squad» όπως και του προσεχούς φραντσάιζ «The justice league» που θέλει τον Μπάτμαν και τουλάχιστον τρεις ακόμα θρυλικούς σούπερ ήρωες της DC Entertainment να συμπράττουν για το κοινό καλό. Aρα, ναι, ο Μπάτμαν συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, να έχει το πάνω χέρι στην κινηματογραφική του κόντρα με τον Σούπερμαν.

Πηγή: ethnos.gr