Panama Papers: Έρευνα άρχισαν Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία

Gazzetta team
Panama Papers: Έρευνα άρχισαν Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία
Οι φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προχώρησαν σε έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές πελατών δικηγορικής εταιρείας του Παναμά.

Οι διαρροές περιλαμβάνουν περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, τα οποία αποκαλύπτoυν αναλυτικά στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες πελατών από πολλές χώρες.

Τα «Panama Papers» αφορούν μία περίοδο άνω των 40 ετών, από το 1977 έως τον περασμένο Δεκέμβριο, και φέρονται να δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες, με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, χρησιμοποιούνταν πιθανόν για ξέπλυμα χρήματος, για συμφωνίες για εξοπλισμούς και ναρκωτικά καθώς και για φοροδιαφυγή.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca . «Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της Mossack Fonseca αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάτι επιλήψιμο, αλλά παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του υπέστη μία επιτυχή, αλλά «περιορισμένη», παραβίαση της βάσης δεδομένων της. Ο διευθυντής της εταιρείας, Ραμόν Φονσέκα, που διετέλεσε έως τον Μάρτιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Παναμά, περιέγραψε την παραβίαση και τη διαρροή ως «μία διεθνή εκστρατεία κατά των προσωπικών δεδομένων». Σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχε με το Ρόιτερς, ο Φονσέκα δήλωσε ότι η εταιρεία του, η οποία ειδικεύεται στη σύσταση εταιρειών offshore, είχε ιδρύσει περισσότερες από 240.000 τέτοιες εταιρείες και σημείωσε ότι στη «συντριπτική πλειοψηφία» τους είχαν χρησιμοποιηθεί για «νόμιμους σκοπούς».

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της ATO Μάικλ Κράνστον δήλωσε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με την αστυνομία, την Επιτροπή κατά του Εγκλήματος και την Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος της Αυστραλίας για να διασταυρώσει περαιτέρω τα στοιχεία των εγγράφων. «Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν στην ομάδα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα», ανέφερε ο Κράνστον σε δήλωσή του.

Στα 800 άτομα, που ερευνούνται από την ATO, περιλαμβάνονται κάποιοι φορολογούμενοι, που είχαν εξετασθεί προηγουμένως, και άλλοι, που είχαν κάνει μόνοι τους δήλωση στη Φορολογική Υπηρεσία με βάση μία σχετική κυβερνητική πρόταση για οικειοθελή αποκάλυψη. Η πρόταση αυτή επέτρεπε στους πολίτες να παρουσιασθούν, αποφεύγοντας μεγάλα πρόστιμα και ποινικές κατηγορίες, και δεν ισχύει πλέον. Η ATO, ωστόσο, ανέφερε ότι μεταξύ των προσώπων που ερευνώνται, περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων που δεν είχαν παρουσιασθεί στη φορολογική υπηρεσία.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους εταίρους της στο πλαίσιο μίας φορολογικής συμφωνίας, για να αποκτήσει αναλυτικά στοιχεία για τους κατοίκους της χώρας που μπορεί να εμπλέκονται σε ρυθμίσεις με τη μεσολάβηση της Mossack Fonseca . Ο διευθυντής στρατηγικής της Υπηρεσίας για τα διεθνή έσοδα Τζον Νας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπάρχει «ένα ενεργό πρόγραμμα συμμόρφωσης που εστιάζει σε όσους έχουν εμπλακεί σε καταχρηστικές ρύθμισες οffshore εταιρειών και δεν εκπληρούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους».

Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν μία διασύνδεση μεταξύ μέλους της Επιτροπής Ηθικής της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου FIFA και Ουρουγουανού παράγοντα του ποδοσφαίρου, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας των ΗΠΑ για τη διαφθορά στο άθλημα. Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες ότι το Χουάν Πέντρο Νταμιάνι, μέλος της επιτροπής κρίσεων, ερευνήθηκε για πιθανή επιχειρηματική σχέση του με τον Ουρουγουανό συνάδελφό του Γιουτζένιο Φιγκερέντο, που ήταν ένας από τους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου που συνελήφθη πέρυσι στη Ζυρίχη. Ο Νταμιάνι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι διέκοψε τις σχέσεις του με τον Φιγκερέντο, όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε για διαφθορά.


Πηγή: ethnos.gr