Λαγκάρντ, Τόμσεν, Ντεϊσελμπλούμ στο Βερολίνο μετά τις διαρροές

Gazzetta team
Λαγκάρντ, Τόμσεν, Ντεϊσελμπλούμ στο Βερολίνο μετά τις διαρροές
Η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αφορμή για να ξεκαθαρίσει η εικόνα του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και του ενδεχόμενου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο θα βρίσκονται για επαφές με την γερμανική κυβέρνηση η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αύριο το πρωί, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ τις επόμενες ημέρες στο Βερολίνο αναμένεται και ο Πολ Τόμσεν.

Σήμερα, ο Β. Σόιμπλε υποδέχεται στο Βερολίνο τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ με αφορμή σειρά εκδηλώσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Έτσι ηχεί η Ευρώπη». Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Ντεϊσελμπλούμ αναμένεται να συζητήσει το «καυτό» θέμα του ελληνικού χρέους με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Η διαφωνία μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Πολ Τόμσεν θέλουν να τεθεί στο τραπέζι το συντομότερο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ως γνωστόν απορρίπτει ο Β. Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε επιθυμεί διακαώς την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτό αποτελεί μια δύσκολη ισορροπία. Εν τω μεταξύ, ούτε η γερμανική κυβέρνηση, ούτε η Κομισιόν έχουν σχολιάσει τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου. Το θέμα σχολιάζεται εκ μέρους του γερμανικού Τύπου ως άσκηση πίεσης προς το Βερολίνο για να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, κάτι που είναι αλληλένδετο με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συμφώνησαν ότι η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει εντός Απριλίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο ζήτημα είχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Πηγή: tanea.gr