+slo-gun

#PanamaPapers: Και το όνομα του Παπασταύρου στα έγγραφα ξεπλύματος δισεκατομμυρίων

#PanamaPapers: Και το όνομα του Παπασταύρου στα έγγραφα ξεπλύματος δισεκατομμυρίων

#PanamaPapers: Και το όνομα του Παπασταύρου στα έγγραφα ξεπλύματος δισεκατομμυρίων

Στην μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών φέρεται να εμπλέκεται και ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. 

Ο λόγος για τα “Αρχεία του Παναμά” συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων, τα οποία δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στην λίστα φιγουράρει και ο «προστατευόμενος» του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρος Παπασταύρου.

Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) -107 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες- όπου ανέλυσαν τα έγγραφα, ανάμεσά τους το BBC το οποίο και επισημαίνει πως δεν γνωρίζει την πηγή της διαρροής.

Ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι τα έγγραφα καλύπτουν τις καθημερινές "δουλειές" της "μαμάς" εταιρείας Mossack Fonseca για διάστημα άνω της 40ετίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι η διαρροή θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί ποτέ ο κόσμος των offshore εξαιτίας του όγκου των εγγράφων.

Τα έγγραφα αποτυπώνουν τις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος, τις εταιρείες που τα διακινούν και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές. Πρόκειται για μεγάλες τράπεζες, νομικές υπηρεσίες, πολιτικών, καλλιτεχνών και αθλητών.

/div>

Πηγή: PressProject.gr

Ο Παπασταύρου στον... Παναμά
 

 
Ο άνθρωπος για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε «Μακάρι να είχαμε δέκα σαν κι αυτόν» εμπλέκεται στα έγγραφα των Panama Papers. Για τον Σταύρο Παπασταύρου, αναφέρεται ότι ήταν μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τριών παναμέζικων εταιρειών, ενώ το 2006 έγινε αντιπρόεδρος της τρίτης. Ο ίδιος απάντησε αρχικά πως δεν θυμόταν τις εταιρείες. Όταν πλέον θυμήθηκε, είπε πως το έκανε για λογαριασμό δύο οικογενειακών φίλων του, χωρίς να αποκομίσει οικονομικό όφελος και συνεπώς δεν ήταν υποχρεωμένος να το δηλώσει στις φορολογικές αρχές. Αναφορά γίνεται ακόμη και για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
 

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως λίγο καιρό αφού ο  Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία στις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη συνεργασία με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να εργάζεται για τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, ένας ανιχνευτής φοροδιαφυγής εμφάνισε μια αδήλωτη κατάθεση, περίπου 6.9 εκατομμύρια δολάρια σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της HSBC της Ελβετίας με το όνομα Παπασταύρου σε αυτό. Αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του, αλλά πλήρωσε πρόστιμο  3,6 εκατομμύρια δολάρια στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για να τακτοποιηθούν  τα τέλη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και να ανακληθεί.

Μέσα στα δεδομένα Mossack Fonseca συμμετείχε σε πολλές υπεράκτιες εταιρείες.
Από το 2005 ως το 2014, ο Παπασταύρου ήταν μέλος των συμβουλίων των Παναμέζικων εταιρειών Green  Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006, έγινε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Η απάντηση

Αρχικά ο Παπασταύρου είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε πως τα αρχεία του έδειξαν ότι έχει υπηρετήσει ως μέλος των συμβουλίων των εταιρειών Green  Shamrock Foundation, Diman και Aisios. Είπε ότι το έκανε «για δύο μακροχρόνιους φίλους της οικογένειας» και δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας οποιουδήποτε είδους σε αυτές» και «δεν ήταν υποχρεωμένος» να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές.

Αργότερα έγραψε ότι τα συμβούλια ήταν γραφτό να είναι ενεργά μόνο αν ο ιδρυτής της εταιρείας πέθαινε, κάτι που «δεν έγινε ποτέ» σε κανένα από τα τρία. Ένα δικηγορικό γραφείο μιλώντας εξ ονόματος του ιδιοκτήτη της Aisios έγραψε ότι ο Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε «δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ποτέ δεν έλαβε καμία αμοιβή».

 

Τα ντοκουμέντα

Έγγραφο για την εταιρεία Diman με διοικητικό συμβούλιο τους Σταύρο Παπασταύρου, Πρόδρομο Πετρίδη και Αλέξανδρο Πατούνη.

Δεύτερο έγγγραφο για την εταιρεία Diman 

Έγγραφο για την εταιρεία Green Shamrock Foundation με διοικητικό συμβούλιο τους Σταύρο Παπασταύρου, Πρόδρομο Πετρίδη και Αλέξανδρο Πατούνη.

Δεύτερο έγγραφο για την εταιρεία Green Shamrock Foundation 

Έγγραφο για την εταιρεία Aisios Foundation με διοικητικό Συμβούλιο τους Σταύρο Παπασταύρου, Σπύρο Μεταξά, Κονσταντίν Λαναρά και Emmanuel Gavaudan.
 

Πηγή stokokkino.gr

Best of internet