Εξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου

Gazzetta team
Εξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα από το Wikileaks συνομιλιών μεταξύ του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Από τη συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ προκύπτει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο το Ταμείο να επιθυμεί και να πιέσει για καθυστέρηση και μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με το Brexit, δηλαδή για μετά τον Ιούνιο.

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», ήταν το πρώτο σχόλιο πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθησε δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία συμμετέχει στη σύσκεψη μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και άλλους υπουργούς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Ότι το βρετανικό δημοψήφισμα προσθέτει περαιτέρω εμπλοκή στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και σε δημοσίευμα του «Guardian», που παραπέμπει στις διαρροές από το Wikileaks.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η διαρροή αποκαλύπτει την ανησυχία ότι το βρετανικό δημοψήφισμα θα παραλύσει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. την ώρα που το ΔΝΤ πιέζει για τους όρους διάσωσης».

«Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία θα συμπέσει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, που προσθέτει:

«Η ιστοσελίδα του Wikileaks αναφέρει ότι οι συζητήσεις δείχνουν ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν για την ελάφρυνση του χρέους. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε ότι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής καταστροφής είναι απαραίτητη για να υποχρεωθούν οι άλλοι παίκτες να αποδεχθούν μέτρα όπως μείωση μισθών και συντάξεων αλλά ότι το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου θα παραλύσει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. σε μια κρίσιμη στιγμή»

Επικοινωνία Τσίπρα με ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς- Στέλνει επιστολή στη Λαγκάρντ

Με βάση το δημοσίευμα του «Guardian» και όσα απορρέουν από την αποκαλύψεις του Wikileaks o πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα επίσημη επιστολή στηδιευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ακολούθησε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ενώ εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Δημήτρη Παπαδημούλη, να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή efsyn.gr