«Τόσο καιρό τον κάλυπτα, ήρθα να πω την αλήθεια»

Gazzetta team
«Τόσο καιρό τον κάλυπτα, ήρθα να πω την αλήθεια»
Τα πυρά του απευθείας στον Αιμίλιο Κοτσώνη έστρεψε χθες στην απολογία του ο Παντελής Καλαφάτης, τελευταίος ιδιοκτήτης του «Noor One», κατηγορώντας τον όχι για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του πλοίου, αλλά για το ότι αυτός ήταν που ενέπλεξε τον ίδιο και τη γυναίκα του στην όλη ιστορία του πλοίου.

Ανατρέποντας μέρος από τις αρχικές καταθέσεις του, δήλωσε: «Τόσο καιρό τον κάλυπτα, αλλά σήμερα ήρθα να πω την αλήθεια. Ο Κοτσώνης ήταν ο ενδιάμεσος για τη ναύλωση του πλοίου στον Γιώργο Μπουρδούβαλη, μου ασκούσε αφόρητες πιέσεις να δώσουμε το πλοίο στον Μπουρδούβαλη, ενώ εγώ ήθελα να το ξεφορτωθώ για να μη χάσω κι άλλα χρήματα».

Στην ερώτηση της προέδρου γιατί δεν αποκάλυψε όλα αυτά στις προηγούμενες καταθέσεις του, ο Παντελής Καλαφάτης ξέσπασε: «Ηταν ο μοναδικός μάρτυρας που μπορούσε να μας απαλλάξει. Τι να πω από την αρχή, ότι αυτός είναι ο υπαίτιος; Ποιος καλύπτει ποιον; Γιατί δεν βγήκε ο Κοτσώνης ευθέως να πει από την αρχή ότι εμείς δεν φταίμε, γιατί δεν το λέει ακόμα; Αυτό είναι το παράπονό μου. Τι τον κρατάει; Γιατί αυτή η ομερτά; Να φοβόμαστε δηλαδή αυτούς που έχουν πιστόλια;» είπε, θυμίζοντας πως ο Αιμ. Κοτσώνης υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας τα Χριστούγεννα του 2013.

Ακολούθησε παρέμβαση των συνηγόρων Κοτσώνη: «Τι σχέση έχουν αυτά; Αυτά σου λένε τα αφεντικά σου».

Μετά τις πρώτες συλλήψεις για τα ναρκωτικά τον Ιούνιο του 2014, ο Καλαφάτης ισχυρίζεται πως παρακαλούσε συνεχώς τον Αιμ. Κοτσώνη να κατέβει στο Ντουμπάι, να βρει το ναυλοσύμφωνο για το πλοίο (που λέει ότι ήταν στο όνομα του Γιώργου Μπουρδούβαλη) και να το παραδώσει στους λιμενικούς, ώστε να απαλλαγούν αυτός και η γυναίκα του (Κ. Αλεξανδρή, τελευταία ιδιοκτήτρια του πλοίου, επίσης κατηγορούμενη).

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε χθες ο Καλαφάτης, ο Κοτσώνης φέρεται να του έλεγε: «Δεν μπορώ να πάω στο Ντουμπάι, δεν μου δίνει το χαρτί ο Γ. Μπουρδούβαλης. Μην ανησυχείς, εγώ θα σε βοηθήσω, εμένα μη με αναφέρεις, εγώ έχω γνωριμίες».

Ο Καλαφάτης κατέθεσε πως ο Κοτσώνης «είχε φαγωθεί να δοθεί το καράβι στον Μπουρδούβαλη, ο οποίος “έχει πρόσωπο” στο Ντουμπάι».

Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος ανέφερε πως το δικαστήριο ενδιαφέρεται να μάθει αν ήξερε ο Κοτσώνης για ποιο σκοπό ήθελε το πλοίο ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, με τον κατηγορούμενο Καλαφάτη να δηλώνει άγνοια. Η πρόεδρος υπογράμμισε πως το επιβαρυντικό για τον Καλαφάτη δεν είναι τόσο η ιδιοκτησία του «Νoor One», αλλά η συνομιλία του με μέλος του πληρώματος στις 7 Ιουνίου 2014, ημέρα που το πλοίο καταφτάνει γεμάτο ηρωίνη στην Ελευσίνα.

Ο Παντ. Καλαφάτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μίλησε με οποιονδήποτε στο πλοίο από τις 28 Απριλίου 2014 (όταν το πλοίο αναχωρεί από το Ατζμάν προς Ελλάδα) μέχρι τις 16 Ιουνίου, που έμαθε από την τηλεόραση για τα ναρκωτικά και τη σύλληψη του Γιαννουσάκη.

Δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες και κατέθεσε ότι σε ερώτησή του προς τον Αιμ. Κοτσώνη (πριν φτάσει το πλοίο στην Ελλάδα) ως προς την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του «Νoor one», ο Κοτσώνης τού απάντησε ότι το πλοίο έχει «κολλήσει στο Σουέζ». Η πρόεδρος παρατήρησε: «Εκαστος εφ’ ω ετάχθη, εσείς ήσαστε καλός μηχανικός και μετά θέλατε να γίνετε επιχειρηματίας για μεταφορές πετρελαίων».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην Γιαννουσάκη, δηλώνουν ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα άγνοια για τα ναρκωτικά και περιγράφουν επιχειρηματικά σχέδια μεταφοράς πετρελαίων είτε στην περιοχή των Εμιράτων είτε στην Ελλάδα μέσω Λιβύης. H δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη στο Στρατοδικείο, με τις ερωτήσεις της εισαγγελέως προς τον κατηγορούμενο Παντ. Καλαφάτη.

Πηγή efsyn.gr