Αβέβαιο το αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας από Δευτέρα

Gazzetta team
Αβέβαιο το αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας από Δευτέρα
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές για να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία από Δευτέρα, ωστόσο «δεν είμαστε ακόμα σε αυτό σημείο».

Σύμφωνα με την Αντρέεβα, η Κομισιόν επιζητεί την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς είναι ενήμερη για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά hot spots, αλλά και για τις εντάσεις που επικρατούν σε ορισμένα σημεία της Ελλάδας.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για ακατάλληλες συνθήκες στην Τουρκία, λέγοντας πως κανένα άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται.

Τις ίδιες ανησυχίες έχει εκφράσει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μέσω της εκπροσώπου της, Α. Φλέμινγκ. Ο Τζον Ντάλουσεν του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν «μέτρησαν» σωστά την κατάσταση. Πάνω στον πανικό τους για να κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, οι ηγέτες της ΕΕ αγνόησαν το πλέον εμφανές: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλές έδαφος για τους πρόσφυγες από τη Συρία και κάθε μέρα γίνεται λιγότερο ασφαλές».

Πηγή: thepressproject.gr