Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group την Παρασκευή

Gazzetta team
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group την Παρασκευή
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group με βασικό θέμα το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να ξεκαθαριστούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές και να εντοπιστούν τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις.

Βασικός στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να οριστικοποιηθεί η «θέση» των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που όπως έχει γίνει γνωστό θα επιστρέψουν το Σάββατο 2 Απριλίου στην Αθήνα.

Μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ένα ζήτημα που η Αθήνα θα ήθελε να αντιμετωπίσει σε δεύτερο χρόνο.

Οι δανειστές, όμως, εμφανίζονται αποφασισμένοι για συνολική συμφωνία «πακέτο», που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Προσέγγιση και στο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών καταγράφεται και στο «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού.

Ειδικότερα σε μειώσεις εφάπαξ, μερισμάτων, επικουρικών και νέων κύριων συντάξεων προχωρεί η ελληνική πλευρά, για να κλείσει η σκληρή διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού.

Στο μέτωπο των επικουρικών, που αποδείχθηκε το μεγαλύτερο «αγκάθι» του πρώτου γύρου, η νέα ελληνική πρόταση αποδέχεται αύξηση εισφορών μίας ποσοστιαίας μονάδας (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζομένους) αντί μιάμιση του αρχικού σχεδίου, η οποία συνδυάζεται με στοχευμένες περικοπές στις επικουρικές όσων εισπράττουν από 1.400 ευρώ και πάνω (άθροισμα κύριας και επικουρικής) και με «κόφτη» στο 40% ως ανώτατη περικοπή.


Πηγή: ethnos.gr