Εξεταστική για capital controls και τρίτο Μνημόνιο ζητάει η ΝΔ

Gazzetta team
Εξεταστική για capital controls και τρίτο Μνημόνιο ζητάει η ΝΔ
Σκληραίνει τη στάση της η ΝΔ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της κατά της κυβέρνησης.

Οπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει σήμερα αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου και στην επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Συγγρού, εντός της ημέρας η ΝΔ θα καταθέσει την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης θα διερευνήσει εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, θα διερευνήσει εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.

Η ΝΔ φαίνεται ότι έσπευσε να προχωρήσει στην κατάθεση του εν λόγω αιτήματος, αφενός γιατί ήθελε να στείλει συγκεκριμένο μήνυμα στην κυβέρνηση και αφετέρου γιατί προφανώς ήθελε να έχει την πρώτη κίνηση σε αυτό το... σίριαλ των εξεταστικών επιτροπών που φαίνεται ότι ανοίγει.

Mετά τη χθεσινή δηλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης προχωράει και στην κατάθεση του επίσημου αιτήματος, το οποίο υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Πηγή: iefimerida.gr